In Nederland staat momenteel één fabriek waar luiers worden gerecycled. De ARN. De afvalenergiecentrale in de buurt van Nijmegen verwerkt gebruikte luiers en rioolslib tot biogas, kunstmest en nieuwe kunststof producten. Gebruikte luiers bestaan voor zo'n 70% uit ontlasting.
De luiers zijn kort samengevat te recyclen in een vat onder hoge temperatuur en hoge druk. Hierdoor worden de plastics van de oorspronkelijke luier en het organische materiaal van elkaar gescheiden. Van een vat vol met vieze luiers is biogas te maken door het te koken onder hoge druk en bij hoge temperatuur.
Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.
Luiers bestaan uit plastic en absorberende korrels. Daar is geen compost van te maken. Het zorgt voor vervuiling van het gft en etensresten. Luiers en incontinentiemateriaal horen daarom thuis in het restafval.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Verschonen als het echt nodig is
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
Aparte inzameling kan verbranding voorkomen en grondstoffen terugwinnen. Luierfabrikant Pampers heeft daarom in samenwerking met het Afval Energiebedrijf (AEB) en de gemeente Amsterdam een proef opgezet om luiers van tweehonderd gezinnen met kleine kinderen in te zamelen.
In het huishoudelijk restafval zit jaarlijks zo'n 200 duizend ton luiers en incontinentiemateriaal, zo'n 5% van het huishoudelijk restafval. Nog eens 5% komt naar schatting als bedrijfsafval vrij bij ziekenhuizen en zorgcentra.
Luiers bestaan al duizenden jaren. In de klassieke oudheid (vanaf 750 v. Chr.) werd volgens de overlevering al gebruik gemaakt van dierenvellen en bladeren om de ontlasting van baby's op te vangen en tegelijkertijd de huid van kleine kinderen te beschermen.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
In de luiercontainer mogen luiers, billendoekjes en plastic zakken.
Ook hebben sommige luiers een plasindicator. Deze indicator is een lijntje over de gehele onderkant van de luier die verkleurd wanneer je baby gepoept of geplast heeft.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Wasbare luiers worden het beste schoon als je ze op 60 graden wast. Draai eerst een losse voorwas, bij voorkeur koud, met een hoeveelheid wasmiddel voor licht vervuilde was. Zorg ervoor dat de wasmachine na dit voorprogramma al het vuile water weg pompt.
De wegwerpluier verovert de wereld sinds Procter & Gamble in 1961 de eerste Pampers presenteerde. Vanaf dat moment is 90 procent van de westerse babybilletjes ingepakt.
Achter een afschermende geperforeerde plastieklaag en een laag samengeperste cellulose zit het actieve bestanddeel van de pamper: ongeveer zes gram superabsorberend polymeer. Superabsorberende stoffen zijn materialen die, ook tegen de druk in, veel vocht kunnen opnemen (via osmose) en vasthouden.
Het nieuwe Uitvoeringsprogramma VANG-HHA 2021- 2025 heeft als doel om in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Afvalstoffen, de kwaliteit van de ingezamelde huishoudelijke afvalstromen te verhogen en daarmee de recycling te verbeteren.
Voor de gehele luierperiode zijn dan 5676 luiers nodig. Een wegwerpluier kost gemiddeld €0,26.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
Luiers en incontinentiemateriaal kan ook worden ingeleverd bij de Ir. Diddewerf aan de Singel 1940-1945 300 in Oss en bij de Milieustraat aan de Maaskade 28 in Oss. Hier zijn ook luierzakken verkrijgbaar. Voor vragen en/of opmerkingen is de gemeente Oss bereikbaar via telefoonnummer: (14) 0412.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
De eerste weken hebben baby's ongeveer zes natte luiers en twee tot vijf poepluiers per 24 uur. Na vier tot zes weken gaan ze meestal minder poepen: soms één keer per week en soms nog maar één keer per twee weken. Dit is normaal.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Persoonlijke frequentie
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie.