Wat is het verschil tussen een gewone pedicure en medisch pedicure? Een medisch pedicure heeft net iets meer opleiding gehad dan een reguliere pedicure. Door die medische achtergrond en vervolgcursussen zijn ze specialist in behandelingen van voeten met een verhoogde risico op complicaties.
Naast het knippen en proper zetten van de nagels, gaat de medisch pedicure expert op zoek naar de echte problemen die jou last bezorgen. Bekende problemen zijn eksterogen, eeltpitten, ingegroeide nagels, schimmelnagels, … . Een medische pedicure is opgeleid om deze te behandelen en te verwijderen.
Pedicure wordt alleen bij diabetes vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding is afhankelijk van je voetproblemen. Er zijn ook vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, maar doorgaans alleen bij diabetes, reumatoïde artritis en andere bloedvatproblemen.
De medisch pedicure heeft een professionele kijk op de gezondheid van uw voeten. Voorafgaand aan een behandeling, wordt de conditie van uw voeten en nagels geanalyseerd en worden eventuele klachten besproken. Voor reguliere voetverzorging volstaat een regelmatig bezoek aan de professionele medisch pedicure.
Medisch pedicures aangesloten bij ProVoet zijn opgeleid in het signaleren en behandelen van huidaandoeningen. Hierdoor kunnen zij een eventuele huidaandoening aan de voet sneller herkennen en u op professionele wijze doorverwijzen naar uw huisarts en u voorzien van advies en voorlichting.
Wat kost een medische pedicure? De gemiddelde pedicure kosten van deze standaard behandeling liggen tussen de 25 en 35 euro. Maar bij sommige praktijken betaal je meer als het gaat om 'risicovoeten', bijvoorbeeld bij diabetes. Zo is het ook mogelijk dat een behandeling rond de 40 of 50 euro kost.
Een professional kan de kalklaag vrij nauwkeurig verwijderen met een pedicure frees.Op deze manier kan je elke drie tot vier weken zelf de kalknagel vijlen om de kalklaag weg te houden.
Wat valt er onder Medisch Noodzakelijke voetzorg? ingroeiende nagel of beschadigde nagel die zonder behandelen een ontsteking kan veroorzaken. likdoorns die zonder behandeling dreigen te ontsteken. eelt of kloven waarbij zonder behandeling verhoogd risico is op onderhuidse bloedingen of ulcus.
Hoe lang duurt een pedicure behandeling ongeveer? Een basis behandeling duurt 25 a 30 minuten.Een kleine behandeling 15 a 20 minuten en een wellness behandeling 35 a 40 minuten.
Salaris en inkomen
Per uur is dat omgerekend 14,77 euro bruto.
Is er een verwijzing nodig voor de Medisch Pedicure? Nee, er is geen verwijzing nodig om een medisch pedicure te bezoeken. Heeft u diabetes, reuma of een andere medische aandoening dan is een verwijzing van uw behandelend (huis) arts wel noodzakelijk. Zonder deze verwijzing krijgt u geen vergoeding.
Pedicure. De kosten voor een gewone pedicure zijn niet aftrekbaar. De kosten voor een medische pedicure (bijvoorbeeld bij de behandeling van diabetes) worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar.
Dat betekent dat je gemiddeld zo'n 8x per jaar de pedicure bezoekt. Mensen die zeer veel eelt aanmaken is het aan te bevelen om de 4 weken een bezoek te brengen aan de pedicure.
Pedicure wordt vanuit de basisverzekering vergoed als een patiënt deze zorg echt nodig heeft. Of de zorg echt nodig is wordt aangegeven op basis van schalen. Er zijn 4 schalen waarop iemand ingedeeld kan worden. Hoe hoger de schaal, hoe meer zorg er nodig is.
De term 'medische pedicure' refereert naar een medische handeling en kan dus enkel door artsen uitgevoerd worden. De beroepstitel 'gespecialiseerde voetverzorger' is de correcte benaming voor wat in de volksmond bedoeld wordt met 'medische pedicure'.
Een (medisch) pedicure werkt hygiënisch (nitril handschoenen) en zal met de juiste instrumenten het eelt wegsnijden en/of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt gevoelloze huid is en de freesmachine veelal met water gekoeld wordt.
Waarom voetverzorging? Doordat onze voeten veel te verduren hebben is voetverzorging zeer belangrijk. Wanneer je niet regelmatig naar de pedicure gaat, kun je klachten krijgen zoals bijvoorbeeld pijn in de voeten, eelt, ingescheurde nagels en pijnlijke kloven.
Voor de podotherapeut heeft u sinds 2011 geen verwijzing meer nodig. Een verwijzing van een arts of specialist niet nodig voor een bezoek aan de podotherapeut. Daarmee is de podotherapie direct toegankelijk geworden. Er zal wel een korte screening door de podotherapeut gedaan worden.
Schimmelnagels zijn dikker, hebben een gelige, groenige of witte kleur. De nagel is kwetsbaar en brokkelig. Knippen is niet meer gewoon mogelijk.
Knip de schimmelnagel(s) kort en vijl daarna de nagel zo veel mogelijk 'schoon'. Herhaal deze behandeling elke 3-4 weken. Voor het beste resultaat kunt u hiervoor een professionele nagelvijl aanschaffen die u dan ook uitsluitend voor uw schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen.
Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd. Het is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Schimmelnagels zien er lelijk uit: ze hebben een bruingele kleur, zijn brokkelig en dikker dan een normale nagel. Meestal gaat het om de teennagels, maar ook de vingernagels kunnen zijn aangetast.
Een pedicure behandeling bestaat uit:
Wanneer nodig, verwijderen van likdoorns. Wanneer nodig, verwijderen van eelt. Reinigen van de nagelomgeving. Verzorging van de voeten met een voetcrème of huidolie.
Afhankelijk van de groei van de nagels, heb je tussen de 5 en 7 weken plezier van de french pedicure of gellak. Houdt er wel rekening mee dat uitgroei bij een gekleurde gellak meer zichtbaar is dan bij een natuurlijke gellak die bij de frech pedicure wordt gebruikt.