Voorbeelden van een culturele activiteit zijn een festival, een project, een evenement of een onderdeel daarvan, een jaarprogramma, et cetera.
Ze zijn meer gericht op sociale interactie en het vieren van speciale momenten. Culturele evenementen: Dit omvat festivals, tentoonstellingen, kunsttentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen.
Wat voor type culturele activiteiten zijn er? Je kan denken aan een cultuurdag, een voorstelling op school of in het theater, een stadswandeling, een rondleiding door een museum of een gast in de klas die vertelt over zijn leven.
Culturele basisinfrastructuur (bis)
Het is een vierjarig subsidieverlening aan culturele instellingen op het gebied van: podiumkunsten, musea, beeldende kunst, film, letteren, ontwerp, ontwikkeling & vernieuwing en ondersteunende instellingen.
Het begrip festival wordt in dit kader gedefinieerd als een geheel van meerdaagse culturele activiteiten op professioneel niveau met een artistieke missie en visie.
Vermaak- en vrijetijdsevenementen Een eenmalig of terugkerend evenement, gratis of betaald, dat is georganiseerd om te vermaken. Festivals Een culturele viering, wel of niet religieus, voor en door het publiek.
Bijvoorbeeld Sinterklaas, maar ook bijvoorbeeld het fierljeppen in Friesland, het carnaval en de feesten in het christendom en de islam. Al deze gebruiken, gewoonten, sporten, feesten noemen we tradities. De tradities, in combinatie met de godsdienst en de taal van een land bepalen de cultuur in een land.
Het zijn allemaal activiteiten die verband houden met sport, cultuur en sociaal leven. Enkele voorbeelden: naar een film of toneelstuk gaan kijken, een informaticacursus volgen, deelnemen aan bosklassen, aansluiten bij een sportclub, les volgen in de muziek- of tekenacademie…
Dit is de creatieve industrie
Bijvoorbeeld ieder die werkzaam is in mode-ontwerp, marketing, social design, fotografie, events, beeldende kunst, productiehuizen en (pop)podia. Creatieve professionals werken vaak in en voor andere sectoren. Denk aan onder meer de zorg, energie, veiligheid en bouw.
Culturele praktijken zijn alledaagse culturele activiteiten of hobby's die (voorlopig) te onderscheiden zijn van de 'gebruikelijke' cultuur zoals die aangeboden wordt in musea en op podia. Of iets een culturele praktijk is, is afhankelijk van het motief.
Volksgewoonten (tradities) als volksmuziek, volksdansen, klederdracht, traditionele bouwkunst en religieuze rituelen behoren tot het cultureel erfgoed van een volk. Bedrijfscultuur in een organisatie of overlegcultuur op een kantoor zijn vormen van cultuur op microniveau.
Verder heeft cultuur te maken met taal (regionale taal, streektaal, dialect), religie, kunst, volkskunst, ambachten, klederdracht, mode, wetenschap, normen en waarden, gewoonten, en uiteindelijk de hele inrichting van een samenleving (een land, een streek of een volk).
Want deelnemen aan cultuur draagt onder andere bij aan een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en een sterker sociaal netwerk.
Een cultuurgebied is een gebied met een relatief homogene cultuur. Binnen een cultuurgebied of culturele regio deelt de bevolking een aantal culturele kenmerken (zoals bijvoorbeeld taal, religie, bouwstijl of bestaanswijze) waardoor ze zich onderscheidt van andere cultuurgebieden.
Een evenement is een verplaatsbare georganiseerde gebeurtenis waarbij een veelheid aan mensen betrokken is. Meestal is die gebeurtenis publiek, maar ze kan ook besloten zijn (een bedrijfsevenement).
De creatieve ontwikkeling is onderdeel van de cognitieve ontwikkeling en gaat over het vermogen om te dromen, fantaseren en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Dit kan gaan om spelen, dansen, zingen, schrijven, muziek maken, knutselen, tekenen, schilderen en het doen van yoga.
Nieuwe dingen bedenken, ontwerpen en inbrengen. Fantasie, dingen anders voorstellen en dagdromen. Rollenspellen en toneelspelen. Denken in beelden.
Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken of te creëren. Door creatief bezig te zijn, kun je vernieuwende oplossingen en nieuwe werkwijzen uitdenken.
Sport is voor veel mensen een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding en bovendien een manier om samen met anderen plezier te beleven. De parallellen met culturele activiteiten liggen voor de hand, dat net als sport ook bijdraagt aan de identiteit en persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar.
Bij sociale en culturele vaardigheden gaat het om het effectief kunnen leren, werken en leven met mensen met verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden.
Culturele invloeden. Er is een sterke link tussen cultuur (religie en tradities) en voedselkeuzes. De term cultuur verwijst naar een set van waarden, kennis, taal, rituelen, gewoontes, levensstijlen, attitudes, geloof, folklore, regels en rechten binnen een bepaalde groep van mensen binnen een bepaalde tijd.
Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.
-De belangrijkste cultuurelementen die gemeenschappelijk kunnen zijn, zijn: religie, taal, ontstaansgeschiedenis. -Culturen die op elkaar lijken in West-Europa vormen de Westerse Wereld.