Sinds 1 juli 2020 kunnen bij meerdere Nederlandse IBAN's dezelfde 10 cijfers op het eind staan. Door de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (positie 5-8 van het Nederlandse IBAN) blijft ieder IBAN uniek.
Waar bijvoorbeeld jouw ING IBAN nummer staat op je pinpas, is onder het kleine kopje 'betaalrekening'. Jouw IBAN is gebaseerd op je rekeningnummer, waaraan een bankcode, een landencode en een controlegetal wordt toegevoegd. We zullen je een voorbeeld van een IBAN geven: NL54 INGB 0001 2345 67.
Geografische spreiding van het systeem
In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
U moet toestemming hebben gegeven om geld van uw rekening af te laten schrijven. Dit kan alleen schriftelijk. Belt de verkoper u op en geeft u telefonisch toestemming voor automatische incasso? Dan moet de ondernemer u een formulier sturen dat u moet ondertekenen en terugsturen.
Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in. Wanneer bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties een geldinzameling organiseren, zullen ze langs zoveel mogelijk kanalen hun rekeningnummer verspreiden.
Wanneer gebruik ik het IBAN nummer? Sinds 1 augustus 2014 staat in Nederland het IBAN nummer op alles wat te maken heeft met je bankrekening. Van elke overschrijving tot aan je bankpas. Als je een overschrijving wilt doen is het IBAN nummer altijd één van de gegevens die je moet invullen.
Het International Bank Account Number (IBAN) identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Meld identiteitsfraude
Bent u slachtoffer van identiteitsfraude meld dit dan altijd bij het Centraal Meldpunt IdentiteitsfraudE (CMI). Mocht door de overheid een fout zijn gemaakt met uw identiteit, meld dit dan altijd bij het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO) en vraag hen om hulp.
Wordt uw betaalrekeningnummer afkomstig uit een land van de Europese Economische Ruimte (EER) geweigerd door Nederlandse bedrijven of andere organisaties? Dan kan er sprake zijn van IBAN-discriminatie.
Indien je een betaling binnen de EU verricht, heb je meestal geen bic nodig. Vanaf 1 januari 2007 is het gebruik van een bic en iban verplicht gesteld door de EU.
Wat is IBAN? Het IBAN (International Bank Account Number) is de internationale versie van het huidige bankrekeningnummer. Bij de overstap naar SEPA zijn alle bestaande binnenlandse rekeningnummers vervangen door IBAN. Het IBAN is gebaseerd op je huidige rekeningnummer aangevuld met een aantal cijfers en letters.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
Met een IBAN kun je de bankrekening van een persoon identificeren – in binnen- of buitenland. Een BIC/SWIFT-code doet iets anders: die helpt je om een specifieke bank te identificeren bij een internationale overschrijving. Kort gezegd is een IBAN een unieke identificatiecode voor één bankrekening.
Een IBAN-nummer staat voor International Bank Account Number. Dit nummer is op 14 augustus 1999 ingevoerd. Dit nummer wil eigenlijk simpelweg zeggen dat iedereen een internationaal bankrekeningnummer heeft. Europa is namelijk overgegaan tot één betaalmarkt, de zogenoemde SEPA-landen.
Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.
De bank zet in op kunstmatige intelligentie om te bepalen welke klanten of transacties verdacht zijn. Het gaat om dingen die klanten niet of moeilijk kunnen beïnvloeden, zoals het tijdstip van de transactie, de periode dat iemand klant is of hoeveel transacties er al zijn geweest.
Dit is het rekeningnummer van het betaalplatform (Molly Payments) dat wij gebruiken voor het ontvangen van de donaties. Je vindt dan één van deze rekeningnummers op je bankafschrift: NL51DEUT0265262461 of NL70RABO0115600000.
Maak op de kopie uw burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan. Schrijf op de kopie dat het een kopie is.
Als je geld overmaakt naar het buitenland heb je je IBAN (International Bank Account Number) nodig. Je eigen IBAN staat op je betaalpas en op je rekeningafschrift. Het nummer bestaat uit 18 letters en cijfers en begint met de landcode (in Nederland is dat NL).
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken.Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Een bedrijf mag niet zomaar geld afschrijven van uw rekening. U moet hiervoor schriftelijk toestemming geven, bijvoorbeeld via een formulier of antwoordkaart. Anders is de incasso onterecht.
Wat is de 1-cent-verificatie-check? Als online een koop wordt beklonken, vraagt de koper soms of de verkoper een cent wil overmaken. Wanneer je dat doet, is je naam en rekeningnummer zichtbaar. Het is dus een manier om je identiteit vast te stellen.