1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Het dunstbevolkt is IJsland, met slechts 3 inwoners per vierkante kilometer. Ook Finland, Noorwegen en Zweden zijn relatief dunbevolkt. Tussen 1998 en 2008 is de bevolkingsdichtheid het sterkst toegenomen in Ierland, met 20 procent.
Erkende landen door Verenigde Naties
Als je alle wereldwijd geaccepteerde- en door de Verenigde Naties 'erkende' landen bij elkaar optelt, kom je uit op 195 landen.
Hierdoor is San Marino het kleinste land ter wereld naar inwoneraantal met een olympische medaille.
Het beste antwoord
Den Haag is het grootste dorp Sint Anna ter Muiden is de kleinste stad in Nederland. De kleinste plaats met stadsrechten die wel als stad heeft bestaan, is het eveneens piepkleine Sint Anna ter Muiden, in de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen op de Belgische grens, met ongeveer 50 inwoners (2006).
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari 2022 in het bevolkingsregister vastgelegd. De gemeente Amsterdam heeft met 882.633 het hoogste aantal inwoners van alle gemeenten in Nederland.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Geen stad ter wereld heeft zo veel bezienswaardigheden per vierkante kilometer. Maar Amsterdam is een wereldstad op menselijk formaat. Zo'n beetje alle bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar. En als je andere buurten wilt ontdekken dat rijden er volop trams, bussen en metro's.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Australië & Oceanië is qua oppervlakte met 8.600.000 km2 het kleinste van de 7 continenten. Het werelddeel omvat 14 landen en is na Antarctica het dunst bevolkte continent. Slechts 0,2% van de totale bevolking op aarde leeft hier.
De gemiddelde bevolkingsdichtheid in de EU is 109 inwoners per km2 (meetjaar 2019; Eurostat (opent in een nieuw venster), 2021).
Zeker, Nederland is een dichtbevolkt land, maar de verschillen tussen regio's zijn groot. Het CBS verdeelt Nederland in veertig regio's. In negen regio's ligt de bevolkingsdichtheid boven de duizend mensen per vierkante kilometer.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Armoedepercentages per gemeente
Figuur 1 toont per gemeente hoeveel mensen in 2017 een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium hadden. Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%).
Waarom Gelderland 34 keer zo rijk is als Zeeland, de armste provincie van Nederland. Het eigen vermogen van de provincie Gelderland bedroeg vorig jaar 4,7 miljard euro, terwijl Zeeland slechts 139 miljoen euro aan reserves heeft. Daarmee is Gelderland bijna 34 keer zo rijk als Zeeland.