1 blad gelatine weegt 2 gram. Dit komt overeen met 4 gram poeder.
Omrekenen van blad naar poeder is niet nodig. Als in een recept 5 gram bladgelatine staat, dan kun je dit één op één vervangen door hetzelfde grammage poedergelatine.
Gebruik. Dosering: 1 zakje van 6 g voor 1/2 liter vloeistof (1 zakje gelatinepoeder van 6 g komt overeen met 3 blaadjes gelatine van 2 g) Gebruiksaanwijzing: 1: Strooi de inhoud van een zakje in 3 eetlepels koud water.
Voeg 20 gram gelatinepoeder toe per liter vloeistof en verwarm de gewelde gelatinevloeistof voorzichtig samen met de andere ingrediënten. Gebruik dit gelatinepoeder bijvoorbeeld voor het maken van vruchtengebakjes of voor het opstijven van een koude taart.
Achtien gram gelatinepoeder is dus gelijk aan twaalf blaadjes en gebruik je voor 1 liter vloeistof. Een blaadje weegt anderhalf gram. Een theelepel bevat ongeveer drie gram gelatine.
Gelatine blaadjes
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
In Dagelijkse kost gebruik ik gelatineblaadjes van een degelijke kwaliteit. Ze wegen zo'n 3,5 g per stuk. Gebruik je een ander merk, hou er dan rekening mee dat je in het totaal ongeveer evenveel gelatine hebt.
Eén liter heldere vloeistof kan met 24 gram gelatine (16 blaadjes dus) zo stijf als een plank worden gemaakt. Vloeistoffen die al enigszins gebonden zijn, zoals room, kwark of een mengsel van melk en eierdooiers, hebben per liter minder gelatine nodig om stijf te worden dan heldere vloeistof.
Consumptie van gelatine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie. Collageen zorgt voor de elasticiteit van onze huid en is essentieel voor onze gewrichten en beenderdichtheid. Regelmatige consumptie van gelatine kan dus beschermen je tegen huidveroudering, artritis en osteoporose.
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
Gelatine is eenvoudig gezegd gekookte collageen, hetzelfde als in echt goede bouillon. Dit is gezuiverd, gedroogd en tot poeder vermalen. Wanneer je gelatine oplost in warme vloeistof en vervolgens af laat koelen ontstaat een gelachtige substantie, ideaal om bijvoorbeeld marshmallows of bavarois mee te maken.
Gelatine beschermt je gewrichten tijdens training en helpt bij een beter herstel ervan na een training. Het aminozuur glycine, dat zich in gelatine bevindt, ondersteunt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen. Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft.
Gelatine laat je vooraf weken in een beker met koud water. De blaadjes moeten nadien altijd opgelost worden in een (voldoende) warme vloeistof, waardoor klontering onmogelijk is. Deze warme oplossing wordt vervolgens meteen in de receptuur toegevoegd en vermengd.
Agar agar wordt gemaakt van algen en is vier keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op, maar verliest ook sneller zijn bindkracht. Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Roer door de andere ingrediënten, dit moet je snel doen want agar agar gaat al bij 40 graden stollen. Zet het product in de koelkast om helemaal op te stijven. Bewaar het product in de eindkoelkast, agar agar houdt zijn geleerkracht 2-4 dagen.
Gelatine kan vervangen worden door het vegetarische agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op maar verliest ook sneller zijn bindkracht.
Gelatine is een eiwit en als een eiwit kookt zal het stremmen en verliest gelatine het geleer vermogen. Gelatine stijft ook nooit op als de temperatuur van de vloeistof nog te warm is en het is zaak om de gelei snel af te laten koelen.
Nee, helaas. Taartina is GEEN vervanger voor gelatine (evenmin als klopvast), en daarmee kun je dus GEEN snijdbare massa van je kwark/slagroommengsel krijgen.
Wil je vers fruit verwerken in je pudding o.i.d. houd er dan rekening mee dat er een aantal fruitsoorten de werking van gelatine tegengaan. Denk hierbij aan vijgen, meloen, kiwi, guave, papaya, passiefruit en ananas. Deze vruchten bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt zo ook de eiwitten aanwezig in gelatine.
In gelatine zit proteïne en dat bederft in hetzelfde tempo als proteïnerijk voedsel (zoals vlees). De gelatine verandert van substantie, er ontstaan ribbels op het label en zo kan je 'voelen' dat je vlees klaar is voor de kliko. Veel beter nog is dat vleesje gewoon op tijd opeten natuurlijk .
Voor een koude bereiding die stijfgeklopte slagroom of opgeklopt eiwit bevat, laat je de agaragar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is. Agaragar wordt bij afkoeling snel stijf. Daarom moet je goed (maar niet te lang) roeren wanneer het mengsel aan de bereiding wordt toegevoegd.
Er zijn twee dingen waar gelatine absoluut niet tegen kan: koken en bevriezen. Als je gelatine meekookt ontstaat er een onaangename smaak. Zou je een gelatinegerecht in de diepvries doen, dan lekt er vloeistof uit bij het ontdooien.
Mengsels met gelatine kunnen weer vloeibaarder gemaakt worden door deze licht te verwarmen, bijvoorbeeld bij afdekgelei. Laat het in geen geval meer koken. In mijn recepten ga ik altijd uit van de gelatineblaadjes van 1,66 gram (12 blaadjes in een pakje van 20 gram).
Het is een eiwit dat wordt gehaald uit slachtafval, met name uit de botten en huiden van runderen en varkens. Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.