Tip 2: Deuken en krasjes. Dit is misschien een minder leuke tip maar een andere manier om fruit sneller te laten rijpen is door het een beetje te beschadigen door het bijvoorbeeld te kneuzen. Rond de 'wond' gaat de vrucht dan etheen produceren, wat een algehele versnelde rijping opwekt.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen.
Hun rode kleur hebben aardbeien te danken aan een groep stoffen, antocyaninen geheten. Net als het oranje caroteen in wortels en het groene chlorofyl van bladeren zijn het plantaardige kleurstoffen. Wanneer de aardbeien nog onrijp zijn, zorgt het chlorofyl in de cellen van de vrucht ervoor dat hij bleekgroen is.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Daardoor gaan ze niet rotten en worden ze niet aangetast door schimmel.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.
Dun de bloemen en vruchten uit tot 3 per stengel om mooie grote aardbeien te krijgen. Knip de uitlopers telkens weg (op de paar na die je wilt gebruiken als opvolgers). Maak je bak in het late najaar schoon en bescherm je planten met stro tegen de vorst.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden.
Vaak zijn die eerste aardbeien groot en goed van smaak. Naarmate er meer aardbeien aan een plant komen, moeten de suikers over meer aardbeien worden verdeeld. Dat resulteert in minder zoete aardbeien die ook wat minder groot zijn. De nakomertjes zijn het zoetst.
'Kleur en smaaknuances verschillen namelijk van ras tot ras. Let er wel op dat de aardbeien glanzend rood, gaaf en sappig zijn. Als er onder het kroontje een wit randje is en het kroontje staat naar boven, heb je een grotere kans dat de aardbeien zoet zijn.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
koemestkorrels zijn die ook goed voor aardbeien.
Je aardbeiplantjes krijgen het liefst twee keer een maaltijd voorgeschoteld: Op het moment dat je ze aanplant: werk wat organische meststof in de bodem. Acht à tien weken na het aanplanten herhaal je de bemesting.
Wie een aardbeiplant heeft, zal vast al hebben gezien dat er vanaf juni lange, lichtgroene scheuten beginnen te groeien. Dat zijn de uitlopers. Een aardbeiplant kan wel 10 tot 12 uitlopers aanmaken die zich opnieuw wortelen in de grond. Zo wordt je plantje telkens vermeerderd.
Wanneer aardbeien bemesten? In het vroege voorjaar (maart-april) krijgen je bestaande aardbeiplanten graag wat extra voeding. De bemesting bij aardbeien is echter vrij delicaat. Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten.
Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden. Een bijbemesting met een NPK-meststof mag men pas geven als de planten goed aan de groei zijn.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Compromis tussen smaak en houdbaarheid
Robbens favoriete aardbei is de Favori. Deze is vanaf mei tot in de herfst verkrijgbaar. "Een stevige zoete aardbei, die de afgelopen drie jaar bij veel proeverijen als de best smakende aardbei uit de bus is gekomen. Ook veel restaurants kiezen voor dit ras."
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.