Het tandvlees rondom een implantaat kan net als bij een eigen tand of kies ontstoken raken, omdat bacteriën zich niet alleen vasthechten aan het tandoppervlak, maar ook aan de kroon op het implantaat of het implantaat zelf.
Pijn rondom het implantaat: u merkt gevoeligheid of pijn bij het bijten of kauwen. Zwelling en roodheid van het tandvlees rondom het implantaat. Bloeden van het tandvlees: het tandvlees rondom het implantaat kan bloeden tijdens het poetsen of het gebruik van ragers en tandenstokers.
De behandeling is niet pijnlijk omdat deze plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Tegen de napijn krijgt u medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar.
De oorzaak van deze afstoting is niet altijd gekend, maar het gebruik van tabak en een slechte mondhygiëne spelen een belangrijke rol. Deze afstoting komt voor in 5% van de gevallen. Een slaagkans van 100% bestaat niet in de implantologie. Men kan het afgestoten implantaat na enkele weken of maanden vervangen.
Na het plaatsten
Ga geen hard voedsel afbijten.Ook uw prothese mag u twee weken niet dragen. Daarna mag u uw aangepaste prothese dragen voor de esthetiek echter niet met eten. U moet dus uw prothese laten aanpassen bij de tandarts.
Omdat het implantaat van titanium gemaakt is, kan het implantaat strikt genomen zelf niet ontsteken. Rondom het implantaat kan er echter wel een ontsteking ontstaan. Een ontsteking rondom het implantaat kan het tandvlees en/of het kaakbot aantasten, en uiteindelijk tot het implantaatverlies leiden.
Eet niet zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt om verslikken of bijten op de tong of lip te voorkomen. Prikkelende stoffen:Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Maar liefst 98 procent van de implantaten die ieder jaar geplaatst worden, groeien succesvol in. Bij rokers ligt dit percentage iets lager, maar is de kans op volledige genezing alsnog erg groot. Ook hebben implantaten een lange levensduur. Maar liefst 90 tot 95 procent van de implantaten gaat meer dan 10 jaar mee.
De periode waarin een implantaat in het kaakbot vast moet groeien, ligt tussen 6 weken en 6 maanden. De aanhechting van implantaten binnen het kaakbot gebeurt in sommige gevallen niet. De oplossing hiervoor is dat er een nieuw implantaat geplaatst wordt.
Het plaatsen van 2 implantaten in de onderkaak duurt ongeveer 45 minuten. Het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden.
Spoel uw mond na het plaatsen van de implantaten gedurende 3 dagen, 2 keer per dag met spoelmiddel. Na het spoelen mag u een half uur niet eten, drinken of naspoelen met water.
Na 7 dagen mag u de implantaten, onder een hoek van 45 graden, gaan poetsen met een zachte peutertandenborstel. Na ongeveer twee weken kunt u een noodvoorziening dragen, zodat u weer enigszins kunt kauwen. Dit is meestal uw eigen, aangepaste prothese, of een noodbrug of -kroon.
In de medische zorg worden heel vaak metalen implantaten gebruikt. Denk maar aan hartkleppen, tandprotheses en orthopedische implantaten. Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen.
Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.
Peri-implantitis blijkt aanwezig te zijn bij 28% tot 56% van de patiënten. Peri-implantitis en peri-mucositis zijn (tandvlees)ontstekingen rondom het implantaat.
Bij een ontsteking neemt normaal gesproken het aantal bloedvaten in het tandvlees toe en worden ze wijder. Het tandvlees krijgt een rode kleur, zwelt het op en bloedt makkelijk als u uw tanden poetst of eet.
Na het plaatsen van het implantaat zal het kaakbot eerst iets wijken, om er in de maanden daarna strak tegen aan te groeien, zodat er een starre verankering ontstaat. Dat gebeurt omdat het lichaam de implantaten niet als lichaamsvreemd herkent.
Een gevoel dat in ieder geval normaal is en ook te verwachten is tijdens de herstelperiode, is dat de borstimplantaten na de operatie een beetje inzakken (drop & fluff). Verdere verplaatsing van de implantaten kan echter optreden, met asymmetrie of een onnatuurlijk uiterlijk als gevolg.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.Daarom moeten ze een keer vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Als een van pijlers van de brug ontstoken raakt of afbreekt, is vaak de gehele brugconstructie als verloren te beschouwen. Als de kroon op een implantaat vervangen moet worden, kan de kroon eenvoudig van het implantaat worden afgeschroefd. Vervolgens kan er een nieuwe kroon op het implantaat geplaatst worden.
Vergoeding implantaat met kroon
Tot hun 23ste levensjaar hebben ze recht op een implantaten en kronen vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor een 1-fase implantaat met kroon betaal je al snel rond de €1.600,-. De gemiddelde kosten van een 2-fase implantaat met kroon bedroegen in 2022 rond de €2.600,-.
Het duurt in ieder geval twee maanden voordat een implantaat is vastgegroeid. In die tijd mag u alleen zacht voedsel gebruiken.
Als u de implantaten, uw tandvlees en de prothese extra goed schoon houdt, verdwijnt de ontsteking vaak vanzelf. Als u nog mondspoeling (Corsodyl® of Perio-Aid) thuis heeft, kunt u dit 2 keer per dag gebruiken. Doe dit 2 weken lang, elke dag. Na gebruik van de mondspoeling alles goed uitspugen.
Het is niet toegestaan in deze eerste twee weken te roken en alcohol te gebruiken (zie ook bijsluiter antibiotica).
Plaatsen van een implantaat is een eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U zult hier niet meer pijn bij ervaren dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling.