Hoe lang blijf je bloeden na plaatsen spiraal?

Na het plaatsen van een spiraaltje is het normaal wat bloedverlies te houden. Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeroenboschziekenhuis.nl

Waarom bloed je na plaatsen spiraal?

Na het plaatsen kun je wat bloedverlies hebben. Dit komt van de baarmoedermond af. Ook gaat de baarmoeder reageren op de spiraal en de hormonen die ervan worden afgegeven (bij een hormoonspiraal). Hierdoor kun je in de eerste weken tot ongeveer 3 maanden regelmatig doorbraakbloedingen hebben, ook wel spotting genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liva-verloskundigcentrum.nl

Wat mag je niet na het zetten van een spiraal?

Advies na plaatsing spiraal

De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verloskundigenpraktijkmeander.nl

Hoe lang mag je geen seks hebben na spiraal?

We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dekastanjehuisartsen.nl

Hoelang kan je last hebben van een spiraal?

Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verwachtverloskundigen.nl

Hoe PIJNLIJK is het zetten van een spiraal? | Q&A!

19 gerelateerde vragen gevonden

Kun je aankomen van een spiraal?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Kan een spiraal verschuiven tijdens seks?

Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks

Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op womenshealthmag.com

Wat is beter de pil of een spiraal?

Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Hoe lang duurt het voordat je ongesteld wordt na spiraal?

In de regel komt na het verwijderen van de Mirena de menstruatie weer heel snel op gang, maar het is niet zo dat dit bij alle gebruikers zo is. Zoals reeds gesteld is, kan het tot enkele maanden duren voordat er weer een menstruatie is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Hoe lang niet sporten na spiraal?

We raden je af meteen te sporten na plaatsing van een koperspiraal. Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op t-safe.nl

Kan je een tampon in met een spiraal?

Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op multi-safe.nl

Doet een spiraal plaatsen pijn?

Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrouwenkliniekzuidoost.nl

Hoe groot is de kans dat spiraal niet goed zit?

Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Dit zien we voornamelijk bij de koperspiralen in de eerste 3 menstruaties.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verloskundigenpraktijkhellevoetsluis.nl

Wat is spotting spiraal?

Na de plaatsing van het hormoon houdend spiraaltje kun je gedurende de eerste zes maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verloskundigcentrumbergweg.nl

Hoe ziet spotting eruit?

Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft. Spotting kan bruin zijn doordat het gevormd wordt door oud bloed dat je baarmoeder tijdens de vorige menstruatie niet heeft verlaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libresse.nl

Wat zijn de voor en nadelen van een spiraaltje?

Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?
  • De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. ...
  • Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
  • Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
  • Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Kan je cyclus veranderen na spiraal?

Wanneer je een hormoonspiraaltje draagt, heb je zelf geen invloed op je menstruatie. Een ongesteldheid overslaan, verschuiven of uitstellen is niet mogelijk. Bij sommige vrouwen verandert de menstruatie, of blijft het zelfs helemaal weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Heb je een cyclus met spiraal?

In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op karmenta.nl

Welke leeftijd spiraal zetten?

Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Wat zijn de bijwerkingen van een spiraaltje?

Mogelijke bijwerkingen van het koperspiraaltje zijn:
  • Langer durende menstruaties;
  • meer kramp tijdens je menstruatie;
  • meer bloedverlies tijdens je menstruatie;
  • tussentijds bloedverlies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artsenzorg.nl

Hoe lang duurt Ontrekkingsbloed?

Tijdens de 6 of 7 dagen dat je stopt met de pil is er geen opname van deze hormonen en zal het beetje baarmoederslijmvlies dat opgebouwd werd, opnieuw worden afgebroken. Dat veroorzaakt een beetje bloedverlies, maar minder dan bij een natuurlijke menstruatie. In medische termen heet dat een onttrekkingsbloeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverseks.be

Waarom ongesteld met spiraal?

De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degynaecoloog.nl

Kan je lichaam een spiraal afstoten?

Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huisartsendeginkel.nl

Wat is de beste spiraal?

De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als enige anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op spiraalplaatsen.nl

Kan je bloeden met spiraal?

U kunt een paar dagen juist méér bloed verliezen als u net een spiraal heeft. Meestal is het bloedverlies snel minder met een spiraaltje. Maak een afspraak met uw huisarts als u na 3 of 4 maanden nog even veel bloed verliest als voordat u een spiraaltje had.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Populaire vragen