Kinderen of jongeren kunnen zichzelf sterker voelen door een ander klein te maken.Ze krijgen een gevoel van macht, en vergroten daarmee hun status binnen de groep. Pesters lijken vaak populair bij andere kinderen, ook al worden ze niet altijd aardig gevonden.
Oorzaken van pesten
Concurrentiedrang, jaloezie, verveling, of om frustraties af te reageren. De dader is vroeger zelf gepest of bang gepest te worden. De dader probeert de aandacht van mogelijke pesters af te leiden door iemand anders te pesten.
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Want kinderen met weinig zelfvertrouwen worden vaker gepest. Kinderen die zich goed voelen over zichzelf en zich goed kunnen uiten, kunnen beter met pestgedrag omgaan. Bijvoorbeeld door het aangeven van grenzen en het vragen van hulp. Daarom is het belangrijk om je kind weerbaar tegen pesten te maken.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot.Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan.
Pesten en PTSS
Zoals duidelijk is, zijn de effecten van het pesten enorm. Sommige mensen zijn zo heftig gepest dat het enorm diepe sporen kan nalaten. Uiteindelijk kan dit leiden tot een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
Over het algemeen gelden dezelfde tips: praat met je kind en luister naar het verhaal dat het te vertellen heeft, bedenk samen oplossingen. Praat ook met iemand van de school of club waar degene die pest ook op zit. Wat je verder kunt doen: Maak duidelijk dat je kind geen schuld heeft aan het pesten.
Bij de leerlingen die (zeer) vaak gepest worden komt met 37 procent mondeling pesten het vaakste voor. De gepeste leerling wordt dan uitgescholden, uitgelachen, beledigd of er wordt over hem/haar geroddeld.
Het slachtoffer is degene die gepest wordt. Het slachtoffer wordt vaak gesteund door een verdediger. De verdediger zal niet direct iets doen, maar kan - als de pesters uit de buurt zijn - een grote steun zijn voor het slachtoffer, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij het niet zo moet aantrekken.
Daarom kun je de pestkop het beste terug pakken door het anders aan te pakken. Wees het overal mee eens en zeg overal rustig en vrolijk ja op. Je kunt zelfs complimenten maken. Zegt de pestkop: 'Jij bent een sukkel' dan zeg jij: 'Klopt, helemaal waa.
Pesters proberen hun onzekerheid te verbergen door stoer te doen tegenover anderen en kiezen een gemakkelijk slachtoffer uit. Meestal is dit iemand die verlegen is, moeilijk contacten legt of andere hobby's heeft dan de meeste andere kinderen. Soms is een pestkop iemand die vroeger zelf gepest werd.
Ze zijn impulsief, explosief, agressief en bedreigingen van een fysieke aard worden geuit. Egocentrisch, hebben geen voeling met anderen hun emoties. Ze zijn zeer angstig om als een bedrieger te worden ontmaskerd. Zeer bombastisch om incompetentie te maskeren.
verandert het gedrag (stil en teruggetrokken of net agressief), soms is er een terugval (duimen, bedplassen, …) Verslechteren de schoolresultaten. Staat letterlijk alleen, heeft geen (goede) vrienden, gaat niet naar feestjes, brengt niemand mee. Klaagt herhaaldelijk over buik- of hoofdpijn of misselijkheid.
Online pestgedrag herkennen
Bijvoorbeeld door nare appjes te versturen, gênante video's te uploaden op sociale media, of door persoonlijke informatie over het slachtoffer ongewenst te delen met anderen. Online pesten gebeurt meestal door personen uit de omgeving van degene die gepest wordt.
Doe je mond open tegen pesters
Als je getuige bent van pesterijen, confronteer de pester dan met zijn of haar gedrag en zeg wat je ervan vindt. Dat is spannend, maar kan heel effectief zijn. Hoe meer mensen pesters vertellen hoe belachelijk het is wat ze doen, des te eerder ze er mee zullen stoppen.
Langdurig pesten kan leiden tot ernstige psychische problemen als angststoornissen en PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Het kan iemand voor het leven beschadigen. Het is van belang erover te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Wat veroorzaakt PTSS? PTSS wordt veroorzaakt door een trauma dat je niet hebt verwerkt. Bijvoorbeeld als je een ongeluk of brand hebt meegemaakt. Maar ook seksueel misbruik, mishandeling, pesten of een nare ziekenhuiservaring kunnen een trauma veroorzaken.
Pesten is net als kindermishandeling een vorm van agressie. Een vorm van agressie dat vaak geuit wordt vanuit een frustratie bij de dader en dat vaak gericht is op een emotioneel of fysiek zwakkere persoon waarover de dader een zekere macht heeft.
Om pesten te voorkomen kun je binnen de groep: groepsvorming bevorderen zodat de kinderen of jongeren elkaar leren kennen. inzicht in elkaars wensen, intenties en gedrag bevorderen. de kinderen of jongeren helpen zich in te leven in andermans gevoelens.