Er is een verschil tussen boosheid en agressie. Voor boosheid geldt dat het ook kan overwaaien en sociaal geaccepteerd is. Agressie betekent vaak dat je het punt van beheersing voorbij bent, je zit je op te vreten en wil de ander 'een lesje leren'.
Boos en woedend gedrag zijn (lichte) vormen van agressief gedrag. Dat is gedrag wat zich kenmerkt doordat je jezelf boven de ander stelt en de relatie met die ander in sterke mate wilt beïnvloeden en controleren, zelfs als het daarvoor nodig is dat je de persoonlijke grenzen van die ander niet respecteert.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Agressie en geweld kan plaatsvinden op verschillende manieren: verbaal (schelden, schreeuwen, zeer felle discussie)fysiek (schoppen, duwen, slaan, spugen, bijten, vernielen)psychisch (bedreigen, intimideren, chanteren, vernederen)
Bij geweld horen het toebrengen van lichamelijk letsel of het vernielen van iets.Het begrip agressie is breder en omvat ook dreigen, schelden of vernederen. Er is verschil tussen: fysieke agressie: slaan, schoppen, bijten of op een andere manier iemand letsel toebrengen.
De redenen of oorzaken van agressie zijn niet altijd eenvoudig te achterhalen. Vaak is het een samenspel: cultuur, opvoeding, persoonlijkheid, de persoonlijke situatie, de omgeving en omstandigheden. Bij de meeste mensen is het één of een paar van deze zaken die agressief gedrag veroorzaken.
Doordat boosheid wordt veroorzaakt door 'slechte dingen'. En doordat mensen 'slechte dingen' gaan doen door hun boosheid. Dit maakt dat mensen bang zijn voor boosheid. Bang dat als je eenmaal écht boos worden, ze een woede uitbarsting krijgen.
Meestal is woede een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken. Het kan ook een psychologische reactie zijn om een ander gevoel.
Boosheid of woede is een sterke energie en emotie, met een krachtige energie in jouw lijf, die soms spanning en stress oproept bij mensen. Boosheid kan zich uiten in woorden door te schelden of te schreeuwen, of in daden zoals slaan, schoppen, handtastelijkheden of zelfs het gebruik van wapens.
Als je boos wordt, stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het kan het ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en aanhoudende woede.
Wanneer je heel lang boos blijft, is dat hoogstwaarschijnlijk niet de emotie waar je écht last van hebt. Er zijn primaire en secundaire emoties. Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens.Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden.
Het STOP-principe wordt gebruikt bij slimme inplanning van mobiliteitsbeleid, waarbij de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat.
De biologische benadering gaat ervan uit dat agressie een fysiologische basis kent in de vorm van een aangeboren drift (genetisch bepaald). Ze stellen ook dat agressie kan ontstaan als mensen te maken krijgen met aanvallende situaties.
Je moet je woede niet onderdrukken, maar ook niet roekeloos uiten. Probeer de woede fysiek te reguleren door op een fijne manier te bewegen (bijvoorbeeld hardlopen), en doe daarna ontspanningsoefeningen. Neem ook de tijd om de gedachtes te ontkrachten en je te verplaatsen in de positie van de ander.
Een psycholoog kan u trainen in impulsbeheersing, ook wel agressiebeheersing of woedebeheersing genoemd. Tijdens de behandeling krijgt u diverse handvatten aangereikt om te leren omgaan met uw woede. U leert onder andere wat uw zogenaamde risicosituaties zijn en hoe u deze kunt vermijden.
Probeer de boosheid hierbij niet binnen te houden, maar uit het. Door boosheid te uiten en vervolgens te accepteren, zal het makkelijker worden dit los te laten. Probeer het gevoel van boosheid niet op te kroppen, maar ga de confrontatie aan: focus je hierop. Het vormt de basis om boosheid los te kunnen laten.
Één van de heftigste uitingen van narcistische woede is geweld dat zich regelmatig herhaalt. Als je te maken hebt met een terreurcampagne, levert dat direct gevaar op voor jezelf en voor mensen om je heen. Als ze zich echt in het nauw gedreven voelen in hun eigenwaarde dan schuwt een narcist deze vorm van woede niet.
De gevolgen voor het individu variëren aanzienlijk, van demotivatie en minder voldoening van het werk, tot stress en schade aan de lichamelijke en/of geestelijke gezondheid. Er kunnen zich posttraumatische symptomen zoals angst, fobieën en slaapproblemen voordoen.
In tegenstelling tot instrumentele agressie, waarbij agressie doelgericht en bewust wordt ingezet, is frustratie agressie reactief. Frustratie agressie wordt gekenmerkt door snel oplopende emoties, zoals boosheid, woede, onmacht of paniek.
De verwerking van een schokkende gebeurtenis verloopt bij iedereen ongeveer hetzelfde, er zijn drie fasen te onderscheiden: ontlading, doorwerking en herstel. De heftigheid en tijdsduur van deze fasen lopen sterk uiteen. Als een klant zich agressief heeft gedragen, zijn daar sancties aan verbonden.