Wat we wel weten is dat een tekort aan de stof dopamine in de
Wel is bekend dat een groot deel van de problemen veroorzaakt wordt door een tekort aan de chemische stof dopamine in de hersenen. Dit tekort ontstaat door het afsterven van dopamine producerende (dopaminerge) zenuwcellen in de zwarte kernen (substantia nigra) in de hersenen ( Draijer et al.
Levodopa. Levodopa is het meest effectieve medicijn om de symptomen van Parkinson te onderdrukken. Levodopa kan echter de ziekte van Parkinson niet genezen of het ziekteproces vertragen. Er zijn twee levodopa-preperaten verkrijgbaar: Madopar® en Sinemet® die qua werkzaamheid vergelijkbaar zijn.
Oorzaken van parkinson
Om goed te kunnen denken en bewegen, hebben je hersenen genoeg dopamine nodig. Dopamine zorgtervoor dat je spieren precies doen wat jij wilt. Als je parkinson hebt, dan gaan de hersencellen die dopamine maken langzaam kapot. Daardoor is er te weinig dopamine in je hersenen.
Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenstam af. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Er zijn wel sterke aanwijzingen dat het gaat om een combinatie van een bepaalde erfelijke aanleg (genetische factoren) en invloeden van buitenaf (omgevingsfactoren).
Bij mensen met parkinson sterven de dopamineproducerende zenuwcellen steeds meer af, waardoor de communicatie stroever verloopt en het lichaam letterlijk blijft haperen. De soepelheid verdwijnt en de persoon moet steeds meer aandacht geven aan het aansturen van bewegingen die voordien vanzelf gingen.
Mensen met Parkinson hebben na hun diagnose een levensverwachting van ongeveer 15 jaar. Zorgverleners vinden het moeilijk om te bepalen wanneer de laatste levensfase ingaat.
Hoe wordt dopamine aangemaakt? Dopamine wordt niet de hele tijd afgegeven. Het wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond, zoals sporten, eten, seks hebben en verliefd zijn. De afgifte van dopamine brengt een golf van geluk met zich mee.
De motorische symptomen verergeren vaak tijdelijk tijdens stress- momenten of bij vermoeidheid. Daarnaast kunnen er bij de ziekte van Parkinson symptomen op- treden die niet direct met verstoorde beweging te maken hebben.
Bij mensen met de ziekte van Parkinson sterven hersencellen in een klein gebied van de hersenen af, de substantia nigra (=“zwarte substantie”) in de hersenstam. Waarom deze hersencellen afsterven is niet bekend. De cellen in de substantia nigra maken het stofje dopamine.
Levodopa is het sterkst werkzame geneesmiddel bij de ziekte van Parkinson. Levodopa wordt omgezet in dopamine en vult zo het tekort aan dopamine in de hersenen aan. Het middel zorgt ervoor dat u zich minder stijf voelt en zich beter kunt bewegen.
Meestal begint de ziekte op latere leeftijd, tussen het 50e en 60e jaar. Ongeveer 10% van de patiënten is jonger dan veertig jaar. De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben.
Behalve trillende handen veroorzaakt Parkinson ook andere motorische problemen. Spieren worden stijver en lopen wordt moeilijker. En ook hier geeft het handschrift een indicatie: mensen met Parkinson gaan vaak kleiner schrijven. Nog een markant verschil: alcohol doet niets tegen de symptomen van Parkinson.
Vermijd de inname met melk, melkproducten (yoghurtdrank) en pompelmoessap. Tracht de inname van eiwitrijke voe- dingsmiddelen (melkproducten, vlees, vleeswaren, vis, ei,…) te spreiden over de dag. Schakel zuivelproducten liever in als tussendoortje, vermijd ze bij de hoofdmaaltijd.
Lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieverlies zijn symptomen van een tekort aan dopamine. De coronamaatregelen zijn een goed voorbeeld van het creëren van een dopamine tekort bij een grote groep Nederlanders. 4 miljoen Nederlanders met een potentiële burn-out, 100.000 depressieve studenten.
Er zijn geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen of afremmen. Wel zijn er medicijnen waardoor u makkelijker beweegt en minder beeft.
Je kunt niet beter worden van de ziekte van Parkinson. Wel kunnen medicijnen en therapie de klachten een beetje verminderen. Bewegen houdt je fit en het lichaam gezond. Bewegen kan een positieve invloed hebben op de nachtrust, eetlust en stemming.
Gevoeligheid voor warmte is een bekend symptoom van de ziekte van Parkinson. Verhoging van de lichaamstemperatuur kan een blokkade of een vertraging van de boodschappen die bewegen langs een zenuw veroorzaken. Dit kan er voor zorgen dat de symptomen van Parkinson erger geworden.
Kom in beweging.
Beweging zorg ervoor dat er meer celreceptoren worden aangemaakt in je brein, waardoor de dopamine die er zit beter opgenomen kan worden. Dit is o.a. de reden dat bewegend leren ook zo goed werkt. Tijdens het bewegen, kan je brein meer nieuwe verbindingen leggen, maar ook de stofjes beter opnemen.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen. Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.
De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening (langzaam toename van symptomen/ klachten in de tijd). Dit betekent niet dat de verschijnselen bij iedereen toenemen. Het is mogelijk dat de ziekte jarenlang stabiel blijft. Bovendien verschillen de symptomen sterk van persoon tot persoon.
Kauw- en slikproblemen
Het kauwen en doorslikken kan moeizamer gaan, waardoor patiënten minder gaan eten en drinken en gewichtsverlies optreedt. Ook kunnen mensen met parkinson zich verslikken in eten en drinken. Voedsel kan hierbij in de luchtwegen terecht komen en leiden tot een longontsteking.