In een tekst staan behalve letters ook altijd tekens. Dit zijn leestekens en alle teksten maken gebruik van deze leestekens. Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?) en het uitroepteken (!).
Leestekens zijn tekens die een tekst makkelijker leesbaar maken. Voorbeelden zijn de punt, de komma, de dubbele punt, het vraagteken en het uitroepteken.
Leestekens zijn tekens die bij het schrijven worden gebruikt om een tekst beter leesbaar te maken of om aan te geven hoe een woord moet worden uitgesproken. Alle leestekens samen worden "interpunctie" genoemd. Sommige leestekens worden in een woord gebruikt en andere aan het begin of einde van een zin.
Aan het einde van de zin kan een punt, vraagteken of uitroepteken staan. Een vraagteken duidt aan dat de zin vragend moet worden uitgesproken.Een uitroepteken geeft juist aan dat een zin luid moet worden uitgesproken. Binnen een zin kunnen komma's, puntkomma's, gedachtestreepjes en dubbele punten worden gebruikt.
Je voegt leestekens toe aan je tekst om de leesbaarheid van de tekst te verhogen. Leestekens kunnen bijvoorbeeld de uitspraak van een woord verduidelijken, de nadruk op een specifiek woord of specifieke woordgroep leggen, een citaat markeren of de intonatie van een zin bepalen.
Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?)en het uitroepteken (!).
Cijfers en leestekens op Android-smartphone
en zit onder de Shift-toets. Onder de cijfers verschijnen toetsen met leestekens. Linksonder staat de toets '1/2'. Tik hierop om meer leestekens in beeld te krijgen.
Leestekens worden gebruikt om betekenis, duidelijkheid en nadruk te creeren in zinnen. Je maakt gebruik van leestekens om structuur en organisatie aan te brengen in je geschreven tekst. Laten we nu eens kijken of het met leestekens anders klinkt! Misschien hoef je niet altijd komma's, punten, kolommen enz.
Een teken heeft altijd maar een betekenis, een symbool meerdere betekenissen. Een symbool geeft te denken over de hoofdzaken van het leven. Ook menselijke, dierlijke, halfmenselijke of bovenmenselijke figuren hebben binnen godsdiensten soms een heel specifieke betekenis.
De punt is het leesteken dat we gebruiken om een zin af te sluiten. De punt wordt ook in andere contexten gebruikt, bijvoorbeeld bij afkortingen en getallen in cijfers. Ik ben gisteren naar de infosessie geweest. De directeur gaf toelichting bij de nieuwe maatregelen.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
Een dubbele punt gebruiken we vóór een opsomming, een citaat, een verklaring, aankondiging, omschrijving, toelichting, conclusie of gedachte.
Een apostrof, ook wel afkappingsteken of weglatingsteken genoemd, is een leesteken dat de uitspraak van een woord verduidelijkt of aangeeft dat een of meerdere letters van een woord zijn weggelaten. De apostrof ziet eruit als een hoge komma (').
Het &-teken is een ampersand. Dit spreek je uit als 'ampursant', met de klemtoon op de eerste óf laatste lettergreep.
Waarom leestekens en hoofdletters? Hoofdletters en leestekens maken een tekst makkelijker om te lezen. Je weet waar een zin begint en eindigt. Hierdoor begrijp je de tekst ook beter.
Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Het juiste gebruik van leestekens in je tekst is heel belangrijk. Zeker voor de leesbaarheid van je tekst. Een zin kan namelijk zo maar een andere betekenis krijgen als je leestekens op een andere plaats in de zin zet.Leestekens helpen je om een tekst goed te kunnen begrijpen.
Om een woord of lettergreep te benadrukken, gebruik je het nadrukteken of klemtoonteken ( ´ ). Dat teken ziet er net zo uit als het accent aigu, het accent dat bijvoorbeeld op café staat.
Het vraagteken komt direct na het laatste woord. Dit geldt ook voor andere leestekens (e.g., uitroepteken, komma, punt, dubbele punt, puntkomma). In andere talen, zoals het Frans, komt er soms wel een spatie voor een vraagteken. Waar plaats je de punt bij een citaat?
Een spatie is de ruimte die in geschreven tekst vrijgehouden wordt tussen twee woorden. Strikt genomen is de spatie geen leesteken, maar de lege ruimte tussen de woorden maakt een tekst wel leesbaarder. In een computerbestand wordt een spatie wel gerepresenteerd door een teken.
De haakjes worden ook wel parenthesen genoemd, een term waarmee in de taalkunde een ingevoegde gedachte of aanvulling bedoeld wordt.
Groter-dan- en kleiner-dan-tekens worden gebruikt om getallen en uitdrukkingen te vergelijken. Het groter-dan-teken is >. Dus 9>7 lezen we als '9 is groter dan 7'. Het kleiner-dan-teken is <.
De umlaut heeft dezelfde vorm als het trema, maar heeft een andere functie. Een umlaut geeft aan hoe een specifieke klinker uitgesproken moet worden, bijvoorbeeld in woorden van Duitse, Scandinavische of Turkse oorsprong, zoals einzelgänger, salonfähig, föhn, glühwein, knäckebröd en döner kebab.