Mensen ontwikkelen meestal sproeten in hun kindertijd, of als tiener, maar ze kunnen vervagen als we ouder worden.
Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken. Die ontstaan door zonschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Sproeten zijn niet kwaadaardig en dus niet gevaarlijk voor je gezondheid. Mensen met veel sproeten hebben wel een grotere kans op huidafwijkingen.
Sproeten, ook wel epheliden genoemd, zijn goedaardige, erfelijke, gepigmenteerde vlekken. Meestal worden we niet geboren met sproeten maar ontstaan ze in de kindertijd. Sproetjes komen voor op lichaamsdelen die veel in de zon komen. Sproeten ontstaan dan ook doordat de huid in aanraking komt met zonlicht.
Het begint al op de kinderleeftijd, vanaf het moment dat kinderen buiten gaan spelen. Sproeten ontstaan omdat de pigmentcellen in de huid als reactie op zonlicht pigment beginnen aan te maken. Sproeten ontstaan daarom vooral in de zomer, en in de winter trekken ze weer weg. Sproeten kunnen familiair voorkomen.
Zomersproetjes ontstaan door de invloed van zonlicht. Zonlicht bevat ultraviolette straling en deze zorgt ervoor dat het melaninegehalte in de huid hoger wordt. De zon zorgt ervoor dat er meer opeenhopingen ontstaan van het stofje melanine en daardoor ontstaan er dus sproeten.
Ze zijn volkomen onschuldig en kunnen zich niet ontwikkelen tot een melanoom, zoals een moedervlek. Sproetjes ontstaan rond je derde tot vijfde jaar. Tot de jongvolwassen leeftijd worden het er steeds meer.
Tutorial. Als je geen zin hebt om uren achter je pc te zitten voor nep sproeten en ook geen visagist bij de hand hebt is dit een leuke oplossing. Je mengt rood, oranje en bruine aquarel verf.En vervolgens ga je met je vinger over de tandenborstel heen om spettertjes te creëren.
Een huid die gemakkelijk sproeten krijgt, moet je omarmen en goed verzorgen.De manier om dit te doen is met een grondige huidverzorgingsroutine die de huid precies geeft wat het nodig heeft. Omdat de huid met sproeten meestal aan de lichte kant is, kan ze gevoelig zijn voor schade door UVA- en UVB-stralen.
Sproeten zijn plat, bruin of lichtbruin en verschijnen als een enkele vlek of, wat meestal het geval is, als een groep. Zomersproeten in het gezicht komen het meest voor, maar ook op de schouders, armen, borst en rug komen ze vaak voor. Ze zijn gevoelig voor zonlicht en worden meestal minder zichtbaar in de winter.
Pigmentvlekken die op de armen kunnen ontstaan zijn onder andere ouderdomsvlekken en ouderdomswratten. Hiernaast kunnen er ook sproetjes en post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaan.
Kies voor het tegengaan van donkerdere sproeten bijvoorbeeld vitamine C. Een goed geformuleerd vitamine C-serum (zoals Peptide-C Anti-Aging Ampullen) kan melaninecellen helpen onderdrukken om sproeten onder controle te houden.
Ze ontstaan als de melanine niet gelijkmatig verdeeld is. Als de zon schijnt, wordt er meer melanine gemaakt en lichten deze ophopingen van melanine op. Hierdoor verschijnen er sproetjes of worden de sproeten die je al had donkerder.
Heb jij veel sproeten en is je pigment niet zo mooi verdeeld als bij mensen met een donkerder huidtype, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat ze eerder of sneller pigmentvlekken ontwikkelen. Sterker nog: het is grotendeels afhankelijk van je eigen omgang met de zon.
“Als het winter wordt, vervagen ze meestal weer.In de lente komen ze inderdaad weer terug. Dat komt doordat sproeten ontstaan na blootstelling aan de zon. Zodra de huid in aanraking komt met de zon, neemt de aanmaak van pigment in de basale laag van de opperhuid toe en worden sproeten zichtbaar.”
Mannen vinden vrouwen met sproeten namelijk heel erg aantrekkelijk. Kun je ook weer in je zak steken. Sproeten geven je gezicht een soort “glow” waardoor je nooit bleek ziet. Daar hadden wij eerder ook nog niet over nagedacht.
De meeste mensen krijgen sproeten als kind. Hoeveel sproeten iemand krijgt is genetisch vastgesteld. Heel veel roodharige mensen hebben sproeten, maar ook mensen met een andere haarkleur en/of een donkerder huidskleur kunnen sproeten hebben. Sproeten zijn geen moedervlekken en kunnen dus niet kwaadaardig zijn.
Melanine is het pigment dat onze huid, ons haar en ogen hun kleur geeft. Je wordt niet geboren met sproeten; ze ontstaan op jonge leeftijd na bloostelling aan de zon. Of iemand sproeten krijgt hangt nog samen met twee andere factoren. Sproeten zijn genetisch bepaald.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Er is ook een zogenaamde triple crème; hydroquinone, in combinatie met vitamine A-zuur en hydrocortison, waarmee sproetjes lichter kunnen worden. Ook azelaic acid kan sproetjes iets verminderen. De beste methode om sproetjes te verwijderen is behandeling met laser of IPL.
Ook worden sproeten zomers donkerder door de zon, en in het najaar weer lichter. Er is ook een familiale factor, de neiging om veel sproeten te hebben komt voor in sommige families, waarschijnlijk in autosomale dominante vorm.
Levervlekken zijn platte, bruine gepigmenteerde vlekken op plaatsen die relatief aan veel zonlicht hebben blootgestaan, zoals de handrug.
Het zijn kleine donkere vlekjes, die doorgaans 2-4mm groot zijn maar ook groter kunnen worden tot maximaal 1 cm. In de zomer zijn ze vaak meer aanwezig dan in de winter, dan kunnen ze weer wat afnemen in hoeveelheid en kleur. Sproetjes zijn doorgaans rond of ovaal van vorm en komen verspreid en vaak symmetrisch voor.
Ook als je sproeten hebt, kun je foundation gebruiken om eventuele oneffenheden en imperfecties weg te werken. En dan hebben we het NIET over je sproeten. Die willen we juist mooi naar voren laten komen. Gebruik daarom een licht dekkende foundation of beter nog een getinte dagcrème of een BB-crème.
Als je geluk hebt, heeft ze voor jou nog een extraatje in petto: bij blootstelling aan zonlicht krijgt jouw huid een patroon van superschattige kleine bruine vlekjes: sproeten! Sproeten hebben te maken met de aanmaak van melanine. Bij de meeste mensen is dat spulletje gelijkmatig verdeeld over de huid.