Mars. Net als zijn Griekse tegenhanger Ares, werd Mars gezien als god van de oorlog. Anders dan Ares - die door de Grieken over het algemeen weggezet werd als een barbaarse, moordlustige krijger - werd Mars juist door de
Er werd vaak tot Mars gebeden. Als er een oorlog kwam, baden de Romeinen tot hem voor een over- winning in de strijd. Ook als het slecht ging met de oogst werd Mars aanbeden. Minerva is de Romeinse godin van de wijsheid, wetenschap en de kunsten.
Oorspronkelijk was hij vooral de god van de vruchtbaarheid en beschermer van het vee, maar later smolt hij samen met de Griekse god Ares en werd hij primair geassocieerd met strijd, dood en oorlog. Zijn Etruskische equivalent is Laran.
Ares (Oudgrieks: Ἄρης, Arês; genitivus Ἄρεως, Areôs) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de god van de oorlog en personificatie van de krijgslust. De Romeinse naam voor Ares is Mars.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.
Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen. Hera wordt vaak afgebeeld in haar strijd om de titel 'de mooiste godin' (het oordeel van Paris).
Zeus was hun oppergod, de baas van alle andere goden. Overal bestond wel een god voor. De Grieken stelden hun goden voor, zoals ze zelf wilden zijn. Ze leken net mensen.
Jupiter. Ten slotte komen we aan bij de belangrijkste god van de Romeinse mythologie: Jupiter.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn.
Een mars is een compositie met een strak, vaak eenvoudig ritme, oorspronkelijk bedoeld om op te marcheren. In die functie werden marsen vanaf de zestiende eeuw gebruikt om oorlogstroepen aan te voeren, maar sinds de moderne oorlogsvoering heeft het marcheren een ceremoniële functie.
Feiten over Mars
Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. De temperatuur op Mars is -63 °C (gem.) De afstand van Mars tot de zon is 228 miljoen km. Mars heeft een diameter van 6779 km.
De zwaartekracht aan het oppervlak van de planeet bedraagt 0,38. Iemand die op aarde 40 kilogram weegt, zou op Mars 0,38 x 40 = ruim 15 kilogram wegen.
Jupiter (Latijn: Iuppiter of Iupiter; in dichterlijk Nederlands vroeger ook Jupijn), is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en god van de hemel en het onweer.
Hij wordt vaak afgebeeld als een hele grote man met een krijgsuitrusting. Zijn Griekse tegenhanger is Ares, die in tegenstelling tot Mars niet wordt gezien als een belangrijke god.
Wie is de oprichter? Mars, althans de voorloper ervan, is in 1911 door Frank Mars opgericht in Tacoma, een havenplaats aan de Noordwestkust van de Verenigde Staten, in de staat Washington. De andere sleutelpersoon in het succes van Mars Inc. is zijn zoon: Forrest Mars.
Het woord twistappel is afkomstig uit de Griekse mythologie. De godin van de ruzie, Eris, wierp de appel onder de gasten die op de bruiloft van Peleus en Thetis aanwezig waren. Ze had op de appel geschreven: "voor de schoonste". De godinnen Hera, Pallas Athena en Aphrodite maakten aanspraak op deze titel.
In de Griekse mythologie staat Gaea (ook wel Gaia) symbool voor de aarde. Ze werd beschouwd als de oermoeder en ontstond uit de Chaos, het begin der dingen (de gapende leegte).
Narcissus was volgens de Griekse mythologie een mooie jongen waarop bergnimf Echo verliefd was. Hij beantwoordde deze liefde echter niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Als straf voor zijn afwijzing van Echo liet Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld.
Oorspronkelijk was Zeus de god van de atmosferische verschijnselen: hij geeft licht aan de Hemel, bedekt deze met wolken, geeft regen en sneeuw aan de Aarde, doet de bliksem door het zwerk schieten en de donder rollen. Er bestond zelfs een bondig gezegde: 'Zeus regent of Zeus dondert'.
Ares - ΑΡΗΣ
Ares was de zoon van Zeus en Hera en de God van de oorlog. In de Griekse mythologie wordt Ares vaak afgebeeld als een moordlustig en gewelddadig. Tijdens de Trojaanse oorlog streed hij soms aan de kant van de Achaeërs en soms aan de kant van de Trojanen. "Ares was de Griekse God van de oorlog."
De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, Hera, Athena, Poseidon, Demeter, Apollo, Artemis, Hermes, Aphrodite, Ares, Hephaestus en Hestia.
De oppergod van de oude Grieken, volgens de Griekse mythologie. Heerser over hemel en aarde, vader van de goden en de mensen. Hij was de zoon van Cronus en Rhea en werd geboren in de Diktaeische grot op Kreta.