In tegenstelling tot blauwe en bruine ogen, verraden groene ogen veel minder over je persoonlijkheid. Ze weerspiegelen wel een heleboel gedachtes maar deze kan een ander vaak niet raden. Mensen met groene ogen zijn vaak gedreven en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook vaker jaloers.
Oogkleuren wereldwijd
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Melanine bepaalt oogkleur
Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf. Echte zwarte ogen bestaan overigens niet, alleen zo donkerbruin dat het zwart lijkt.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Toch ging de voorkeur van de mannen uit naar de kleur blauw. Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Erfelijkheid van de oogkleur
Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Sterke emoties hebben ook invloed op de grootte van de pupil en de kleur van de iris. Bijvoorbeeld als mensen verliefd of boos zijn. Ook komt het bij een klein aantal mensen voor dat de oogkleur op hogere leeftijd verandert, vooral bij mensen met een lichtere kleur ogen.
Misschien kan je je nog herinneren van je biologielessen dat bruine ogen dominant zijn. Bruin is dominant over groen en blauw. Groen is op zijn beurt weer dominant over blauw. Dat betekent echter niet dat een baby van iemand met blauwe ogen en iemand met bruine ogen automatisch bruine ogen krijgt.
Grote ogen
Je bent daarnaast creatief en kunt je goed inleven in anderen. In tegenstelling tot iemand met kleine ogen laat jij je eerder leiden door je emoties en hart dan dat je rationele keuzes maakt. Je vertrouwt anderen snel, maar pas wel op dat je niet te snel jezelf blootgeeft en daarmee gekwetst wordt.
Mensen zeggen vaak dat grote pupillen een teken zijn van liefde of aantrekkingskracht. Een ander idee is dat onze pupillen groter worden wanneer we liegen. Deze ideeën bevatten enige waarheid: de grootte van onze pupillen kan betekenisvolle inzichten geven in wat we denken en voelen.
Genen kunnen dominant of recessief zijn, dat wil zeggen dat ze al dan niet overheersen. Het gen wat overheersend is bepaald of bij het kind de eigenschap van dit gen ook zichtbaar is. Zo overheerst het gen voor bruine ogen over het gen voor blauwe ogen.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Oogkleur is erfelijk. Je genen bepalen je oogkleur. Van elk gen erf je altijd twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Er zijn veel genen bekend die invloed hebben op die kleur.
's Nachts beter zicht
En dan nu een leuke: als je blauwe ogen hebt, kun je in het donker beter zien dan iemand met donkere ogen. De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.
Mensen met grijze ogen zijn mensen die graag in balans zijn. Ook passen ze zich makkelijk aan aan de mensen om zich heen. Ze geven altijd alles wanneer ze iets doen waar ze van houden. Liefde en romantiek nemen ze erg serieus, dus deze personen zul je vooral niet zien aanklooien.
Groene ogen hebben maar kleine hoeveelheden melanine in de stroma (mensen met blauwe ogen hebben géén melanine in hun iris). Binnenkomend licht wordt met de kleine hoeveelheid bruine melanine gemengd, waardoor het als een groene kleur weerkaatst.
Koper is een warme kleur die goed bij blauwe ogen past
Naast bronskleurige oogschaduw, zijn ook koperkleuren een perfecte match voor blauwe ogen. Breng bijvoorbeeld een koperkleurige oogschaduw aan in de bovenste hoeken van je oogleden of gebruik hem als een eyeliner, net boven je wimperrand.