Het Centraal Bureau Fondsenwerving is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de Goede Doelen die geld inzamelen. Het doel van het CBF is het bevorderen dat fondsenwerving en besteding op verantwoorde wijze plaatsvindt. Een fonds, zoals een stichting, kan een CBF-erkenning aanvragen.
Het CBF toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Aan de 665 Erkende Goede Doelen kun je gerust geven. Dan weet je zeker dat jouw donatie daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld. Het CBF levert ook een bijdrage aan een professionele en transparante goededoelensector.
Je kunt op de website goededoelen.nl per thema vinden welke goede doelen er zijn." Als je zeker wil weten dat je donatie goed terechtkomt, kun je letten op de CBF-erkenning. Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) controleert of goede doelen voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
De kosten van het keurmerk in de categorie A bedragen € 250,- per jaar. Iedere 3 jaar worden de stichtingen opnieuw beoordeeld. Waarom een CBF Erkenning?
CONTROLE OVER BESTEDINGEN VAN GOEDE DOELEN
De toezichthouder, het CBF, controleert of goede doelen zich houden aan de regels die zijn opgesteld voor de bestedingen. Alle leden van Goede Doelen Nederland hebben een Erkenning.
Het CBF eist dat een goed doel minimaal 70 procent van de uitgaven besteedt aan zijn doelstellingen. Inhoudelijk valt het CBF-register mij wat tegen. Het is duidelijk dat de informatie door de goede doelen zelf wordt aangeleverd.
De totale inkomsten bedroegen in 2020 afgerond 3,2 miljard euro en zijn ten opzichte van 2019 met 5% gestegen, ofwel met een bedrag van 154 miljoen euro.
Erkenning aanvragen grote goede doelen
Goede doelen met baten van meer dan € 500.000 kunnen de Erkenning aanvragen door contact met ons op te nemen via 020 – 238 91 04 of een e-mail te sturen naar erkenning@cbf.nl.
Alle goede doelen met een Erkenning zijn volgens dezelfde strenge kwaliteitseisen (normen) beoordeeld. Zo moet een goed doel een concreet plan van aanpak hebben, haalbare doelen stellen, verantwoording afleggen en zich laten controleren.
Bij de Belastingdienst zijn meer dan 50.000 instellingen geregistreerd met een ANBI-status; als een organisatie die zich inzet voor een betere samenleving. Geschat wordt dat er vijf- tot zeshonderd goede doelen in Nederland op landelijke schaal werven. Hoeveel instellingen daarnaast nog lokaal werven is niet bekend.
In het landelijke collecterooster dat het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) bijhoudt, kunt u van week tot week zien voor welk goed doel u een collectant aan de deur kunt verwachten. Naast dit landelijke rooster, houden sommige gemeenten een collecterooster bij waar de lokale initiatieven op staan.
Keurmerk. Goede doelen krijgen een keurmerk wanneer zij transparant zijn, de financiën goed worden beheerd, de doelstellingen en activiteiten duidelijk zijn en het gedoneerde geld ook echt goed terecht komt.
Natuurlijk zijn er veel bekende goede doelenorganisaties, denk aan UNICEF, WarChild, KWF Kankerbestrijding, Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) of het WNF Wereld NatuurFonds.
Iedereen mag collecteren. Alleen voor kinderen onder de zestien jaar geldt dat zij onder begeleiding van een volwassene moeten collecteren. Dit kan overigens per gemeente verschillen maar zestien jaar is de meest voorkomende leeftijdsgrens om zelfstandig te mogen collecteren.
Als je spullen of geld inzamelt voor een goed doel, heb je mogelijk een collectevergunning nodig. Je vraagt een collectevergunning aan bij de gemeente waar je gaat inzamelen.
Bespreek het initiatief en ook de coördinatie.” Wilt u tóch zelf een goed doel oprichten, ga dan naar de Kamer van Koophandel voor informatie. “Je maakt samen met de notaris statuten, dat is de basis van je goede doel. Zorg er altijd voor dat je een bestuur hebt en dat je niet in je eentje het goede doel runt.
Bij de meeste goede doelen is het mogelijk om direct te doneren via de website van de organisatie. U kunt aangeven of u maandelijks of jaarlijks wilt doneren of eenmalig met een bedrag naar keuze. Ook is het vaak mogelijk aan te geven of u gericht op een project wilt doneren of in het algemeen.
goed doel {het}
charity {znw.} Want niet schrijven is slecht, maar geven aan een goed doel is goed. Because not writing is bad, but giving to charity is good.
Nederlanders doneren meer aan goede doelen naarmate ze ouder worden. Jonge huishoudens - met een hoofdkostwinner tot 35 jaar - geven bijna 1 procent van hun uitgaven uit aan een goed doel. Onder huishoudens met een hoofdkostwinner van 65 jaar of ouder bedraagt dit het dubbele.
Als mensen door middel van een acceptgiro geven, dan geven ze meestal een bedrag tussen de 10 en 25 euro. En 25 euro is een groter percentage van het inkomen van een arm huishouden dan het is van een rijk huishouden. Op deze manier geeft een arm huishouden een groter percentage van het inkomen dan het rijke huishouden.
Met iets meer dan 1 miljard euro ging het grootste deel van het geschonken geld naar gezondheidsdoelen, op de voet gevolgd door organisaties in de internationale hulp (879 miljoen) en kerk/levensbeschouwing (841 miljoen).