Om tot een gecontroleerd drinker te komen, die meestal niet drinkt, raadt Sijthoff aan om een termijn van minstens 66 dagen niet te drinken. Dat is de tijd die nodig is om nieuw gedrag te automatiseren, dus er een gewoonte van te maken.
Zo zou je beter slapen, scherper zijn overdag, minder ruzie maken, afvallen, een betere huid krijgen en zelfzekerder worden. 66 dagen is de tijd waarin je een nieuwe gewoonte aanleert. Als je deze periode dus minder of helemaal niet drinkt, zou het nadien makkelijker zijn om alcohol te laten.
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever.
Een tijdje geen alcohol drinken kan op zowel lichaam als geest een positieve uitwerking hebben. Goed slapen versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor indringers van buitenaf. "Als je een maand niet drinkt, heeft dat allerlei voordelen voor je lijf", zegt Ehrlich.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).
De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Vitamine B6
Naast het verminderen of stoppen van alcoholgebruik, is een vitamine B-complex als aanvulling wenselijk om de voorraad vitamines aan te vullen.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Je huid gaat stralen
Het gevolg: een droge, doffe huid. Op de lange termijn haalt alcohol alle elasticiteit uit je huid, waardoor die sneller veroudert en je eerder rimpels krijgt. Als je stopt met drinken, zul je na een paar weken zien dat je huid straalt en minder vlekkerig is.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Tips om je lever te reinigen
Hierbij een overzichtje van voedingsmiddelen waar onze lever dol op is: Gember – gember zorgt ervoor dat toxische stoffen afgebroken worden en zich niet opstapelen in het lichaam. Citroenen – citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine trekt toxische stoffen aan en voert ze af.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].