Fruit blijft het langst vers in de koelkast bij 2-4 graden Celsius en 70-90% luchtvochtigheid, vooral in de groentelade. Geschikt fruit om in de koelkast te bewaren zijn appels, peren, kiwi's, pruimen, druiven, aardbeien, frambozen, bessen, kersen en abrikozen.
Het meeste fruit kun je het beste bewaren in de koelkast. Dit geldt onder andere voor appels, peren, perziken, nectarines, kiwi's, druiven, aardbeien, frambozen en kersen. Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren.
Deze groenten bewaar je niet in de koelkast
Zorg ervoor dat je deze groentesoorten op een groenteschaal legt: Vruchtgroenten: komkommer, aubergine, paprika, tomaat en courgette. Wintergroenten: biet, pompoen, ui, knolselderij, pastinaak, aardappel, zoete aardappel en winterpeen.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Fruit blijft langer vers in de koelkast. Alleen bananen kun je beter bij kamertemperatuur bewaren. Wist je dat bananen in de koelkast juist sneller rijpen? Handig voor als je een groene tros gekocht hebt.
Fruit bewaren in de koelkast
Veel fruitsoorten blijven het langst vers in de koelkast met een temperatuur tussen de 2 en 4 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 70% tot 90%. De groentelade in de koelkast is hiervoor de meest geschikte plek, omdat de temperatuur daar iets hoger is dan ergens anders in de koelkast.
Wanneer u fruit en groenten op het aanrecht bewaart, moet de opslagruimte uit de buurt van direct zonlicht zijn om te voorkomen dat de producten te warm worden . Om vochtverlies in de producten te voorkomen, plaatst u het product in een geventileerde plastic kom of een geperforeerde plastic zak.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op de fruitschaal. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plasticfolie.
Fruit dat je buiten de koelkast bewaard
Bananen vallen onder het exotisch fruit, net als bijvoorbeeld ananassen, passievruchten en meloenen. Deze vruchten hebben in de koelkast last van koudebederf, waardoor cellen kapot gaan en de vruchten smaak en vocht verliezen. Ook gaan deze fruitsoorten snel rotten.
Vochtbeheersing
Overmatig vocht kan ervoor zorgen dat de meeste groenten en fruit voortijdig bederven. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat producten grondig zijn gedroogd voordat u ze opbergt . Vermijd het voorwassen van bladgroenten. Maar als u dat toch moet doen, wikkel dan gedroogde bladeren in een schone handdoek om overtollig vocht te absorberen en bewaar ze in een plastic zak in de koelkast.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Je kan er wat op inspelen door de banaan op een koele plaats te bewaren. Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Avocado bereiden & bewaren
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal.
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Laat fruit rijpen bij kamertemperatuur. Zodra ze rijp zijn, koelen. Appels, kersen, grapefruit, druiven, sinaasappels, ananas, aardbeien, mandarijnen en watermeloen worden rijp ontvangen en moeten gekoeld worden bewaard.
Dat komt omdat diepe fruitschalen ethyleen vasthouden, een natuurlijk gas dat vrijkomt bij rijpende producten, wat ook de rijping van nabijgelegen fruit versnelt . Eén sappige perzik op de bodem van je fruitschaal kan zijn bedgenoten binnen een paar dagen doen omdraaien, waardoor je alles in één keer moet opeten of het risico loopt hem te laten staan.
Hier is een gids om te weten wat u waar moet bewaren: Fruit: Fruit dat snel bederft, zoals bessen en druiven, moet in de koelkast worden bewaard en mag pas worden gewassen als u het serveert. Ander fruit, zoals bananen, meloenen, citrusvruchten en avocado, kunt u in de fruitschaal op het aanrecht bewaren.