Mensen die veel piekeren, denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het controleren van hun leven. Daarom denken ze er zoveel over na. In hun ogen is het namelijk zo dat een fout of een negatieve uitkomst betekent dat zij iets verkeerd gedaan hebben.
Mensen die overthinken, hebben vaak de neiging om heel lang na te denken over de mogelijke motivaties en beweegredenen van anderen. Ze vermoeden al snel een diepere drijfveer, omdat ze van zichzélf weten dat hun beleefwereld nogal diep kan gaan.
Er zijn veel vormen van overdenken: eindeloos nadenken over welke beslissing je moet nemen, stilstaan bij gebeurtenissen en relaties uit het verleden, proberen gedachten te lezen of gedrag te voorspellen, je zorgen maken over toekomstige gebeurtenissen of nadenken over dingen die je tegen anderen zei of wat anderen ...
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Het proces van overdenken is wetenschappers nog niet volledig duidelijk. Maar waarschijnlijk worden de delen van de hersenen geactiveerd die ook betrokken zijn bij angst. De cerebrale cortex is het deel van je hersenen dat herinneringen ophaalt en zorgt dat we over dingen nadenken en erop kunnen anticiperen.
Er over nadenken en er mee bezig zijn is niet erg, maar een extreme variant, het overdenken en jezelf meer en meer in de put 'denken', is niet goed. Soms moet het gepieker even stoppen en moet er actie ondernomen worden. Je hoofd moet ook rust krijgen, anders blijf je in cirkeltjes ronddenken zonder positief resultaat.
Piekeren is een mentaal proces waarbij je dezelfde gedachten steeds herhaalt of bepaalde zaken keer op keer overdenkt. Ervaringen uit het verleden, speculeren over de toekomst of je zorgen maken over aangrijpende situaties; het kunnen allemaal redenen zijn.
Bijna iedereen heeft wel eens last van piekeren. Daar is niks mis mee. Piekeren is een normale, natuurlijke reactie van ons brein op vervelende gebeurtenissen die geweest zijn of die mogelijk gaan komen. Het is nodig om na te denken over de dingen die je belangrijk vindt.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Waarover piekert men? Mensen kunnen over zo goed als alles piekeren. Sommige mensen piekeren over concrete zaken: het werk, de kinderen, de relatie, de gezondheid, het leven of hoe men bij een ander overkomt. Soms piekeren mensen over zaken die nooit zullen gebeuren of die nooit gebeurd zijn.
Piekeren over dingen die gebeurd zijn in het verleden geeft een somber of soms een boos gevoel. Het is een soort negatieve evaluatie over jezelf. Piekeraars weten vaak wel dat ze niets aan het verleden kunnen veranderen, maar blijven toch hangen in negatieve herinneringen en proberen die door denken te beïnvloeden.
Afleiding zoeken
Als je je aandacht op iets anders richt, is er namelijk minder ruimte in je hoofd om te piekeren. Je kan iets gaan doen waarbij je je hoofd moet gebruiken, zoals gamen, puzzelen, lezen of een gesprek voeren. Of kom in beweging en ga fietsen, hardlopen, douchen of huishoudelijke klusjes doen.
overdenken (ww) : bepeinzen, beschouwen, bezinnen, nadenken, overleggen, overwegen, wikken, wikken en wegen, zich beraden.
Belangrijk om te weten is dat niemand gedachten in je hoofd kan stoppen. Vreemde gedachten heeft iedereen weleens. Ze zijn onschuldig en ongevaarlijk. Ook langdurig de ervaring hebben dat je gedachten niet van jezelf zijn betekent niet dat iemand anders die gedachten in je hoofd stopt.
Gemiddeld heb je als mens maar liefst 120.000 gedachten per dag. Hiervan zijn er zo'n 90.000 niet effectief of zelfs negatief.
Gedachten spelen zich af in het bewustzijn en kunnen opkomen uit het onderbewustzijn. Door waarnemingen (van de zintuigen) bereikt informatie de hersenen, waar deze bewust of onbewust in het geheugen wordt opgeslagen. Het geheugen kan worden onderzocht, er kan iets uit het geheugen worden opgediept.
Oorzaken van negatief denken, waaronder angst, persoonlijkheidstrekken, negatieve levenservaringen, depressie, negatieve zelfspraak, en invloed van de omgeving. Negativiteit over jezelf, met nadruk op zelfkritiek en zelfafwijzing. Het creëren van je eigen werkelijkheid en realiteit door middel van denken.
Neem afstand en focus je energie op iets anders waar je wel invloed op hebt. Accepteer dat je brein nou eenmaal als taak heeft om te denken, analyseren, associëren, herinneren, fantaseren en te voelen. Dus een beetje piekeren hoort er ook bij. Doe aan productief piekeren en sta stil bij de boodschap achter je zorgen.
Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig'). Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken.