Glucose staat ook bekend als dextrose.Het is wat minder zoet dan gewone kristalsuiker, en wordt sneller opgenomen in het bloed. Vandaar dat dextrose-tabletjes iets sneller energie geven dan suikerklontjes, maar voor het overige zijn beide vrijwel even (on)gezond.
Glucose is een vorm van suiker, behoort tot de koolhydraten en heet in de voedingsmiddelenindustrie ook wel dextrose.
Glucose is een koolhydraat. Koolhydraten zoals zetmeel en suiker komen na vertering voornamelijk als glucose in ons bloed terecht. Vervolgens nemen de weefsels glucose op waar het verbrand kan worden. Hierbij ontstaat energie voor het lichaam.
Alle suikers zijn hetzelfde
Suiker is suiker. In fruit zitten dus fruitsuikers, die bestaan uit glucose en fructose. Toegevoegde suikers zijn suikers die je zelf nog toevoegt aan bijvoorbeeld je baksel of kwark, dit kan van alles zijn zoals honing, kokosbloesemsuiker, agavesiroop of gewone suiker.
Je lichaam heeft glucose nodig om energie op te wekken. Bij alles wat je doet heb je namelijk energie nodig; van lopen, fietsen en dansen tot aan het maken van ingewikkelde rekensommen. Zonder glucose komen je spieren, organen en hersenen energie tekort, en werken ze minder goed.
Een gezonde waarde voor de bloedsuikerspiegel is tussen de 4,5 en 9 mmol/l. Op een nuchtere maag mag deze waarde niet hoger zijn dan 8. Men spreekt van een te lage bloedsuikerspiegel bij een waarde onder de 3,5 en een te hoge spiegel bij een waarde hoger dan 9.
Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds). Bij mensen met diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l ook het beste.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Rietsuiker, glucosesiroop en kristalsuiker zijn bijvoorbeeld drie vormen van suikers die ongezond zijn.
Glucose zit in alle producten. Zo zit het in koolhydraatarme producten met zetmeel en vezels. Voorbeelden van producten met zetmeel zijn brood, pasta, rijst, aardappelen, ontbijtgranen en havermout. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn peulvruchten, fruit, groenten, volkorenproducten, havermout en quinoa.
Glucose wordt voornamelijk gemaakt door planten en de meeste algensoorten, door middel van fotosynthese of koolstofassimilatie. Tijdens deze endotherme reactie wordt glucose, met behulp van energie uit zonlicht, gevormd uit water en kooldioxide.
Glucose is een koolhydraat. Koolhydraten kennen we in verschillende samenstellingen. Ze kunnen bestaan uit 1 suikermolecuul (monosachariden), 2 suikermolecullen (disacharide) of meerdere suikermoleculen (polusacharide). Glucose is een koolhydraat die uit 1 suikermolecuul bestaat en daarom een monosacharide.
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier. Als u te weinig insuline aanmaakt, komt de glucose niet in uw lichaamscellen. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed.
Als je al een tijdje niets op hebt, bijvoorbeeld in de ochtend als je nog niet hebt ontbeten, mag je suikerwaarde tussen de 4,5 en 8 mmol/l liggen. Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.
Dextrose oftewel druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat die ook wel glucose of monosaccharide wordt genoemd. Met enkelvoudige koolhydraten bedoelen we suikers.
Minder suiker betekent vaak meer energie.Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Er wordt weleens gezegd dat honing gezonder is dan normale suiker, omdat het door bijen wordt gemaakt en dus natuurlijk is. Toch is honing niet beter (of slechter) dan normale suiker. Honing is en blijft een vorm van suiker, net zoals kristal- of rietsuiker.
Conclusie: stevia gezonder dan suiker? Suiker kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Heb je toch trek in zoetigheid, dan is stevia een gezonder alternatief. Maar nog beter is het om jezelf aan te leren om alleen nog maar gezonde, natuurlijke en onbewerkte producten te gebruiken.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Lichtgele urine
Bij slecht werkende nieren of slecht ingestelde diabetes kan de urine ook lichter zijn.
In het kort. Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.