Wanneer je verse gember gebruikt, snij je eerst een stukje van de gemberknol af, dit schil je en rasp je daarna fijn. Je kunt het ook in dunne plakjes snijden en in een salade verwerken. Wanneer je het niet vers in huis hebt kan je gekonfijte of poeder gebruiken.
De gemberplant, met zijn langwerpige en aromatische balderen, komt van nature voor in tropische klimaten. De knollen, met alle knobbeltjes en vingers, vormen het eetbare deel van de plant.
Je kunt de wortel grof snijden om mee te laten trekken in een soep of bouillon. Op deze manier gebruik je alleen de smaak van de gember en verwijder je de wortel na het trekken. Daarnaast kun je gember ook gebruiken wanneer het fijngesneden of geraspt is. Zo wordt gember onderdeel van je gerecht.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Beslis hoeveel gember je nodig hebt.
Je kunt het hele stuk gember raspen als je wilt, maar voor de meeste gerechten heb je maar een klein beetje nodig. Snij in dat geval eerst een stukje van de gemberwortel en rasp alleen dat stukje.
Hoe maak je dit? Schil de gember met een dunschiller of rasp de schil eraf met de bovenkant van een eetlepel. Snijd de gember in grove stukken en doe deze samen met het water in je blender en laat ongeveer 1 minuut draaien. Voeg, indien gewenst, agavesiroop of honing toe indien je de gembersap wat zoeter wil maken.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Wanneer de blaadjes verwelken is het tijd om te oogsten en hebben de wortels het meeste smaak. Je kunt de hele gemberplant met een schepje of schop uitgraven. Herplant een aantal goede stukken en de overige wortels kun je in de keuken bewaren. Zorg dat je de gemberwortel pelt, in stukken snijdt en vervolgens invriest.
Als je die eet, eet je het onderste deel van de stengel van de plant. Een bolgewas is bijvoorbeeld een ui of prei. Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes.
Een eetbare stengel 3. Eetbare bladeren 4. Een eetbare bloem 5. Een eetbare vrucht 6.
Kauw op rauwe gember om indigestie tegen te gaan.
Als je last hebt van maagpijn, dan kan een beetje rauwe gember van pas komen. Snijd een dun schijfje gember af en kauw erop alsof je op een kauwgom zou kauwen. Eenmaal de smaak eruit is, kan je het weggooien en een nieuw stukje gember nemen.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Gemberpoeder is gedroogd en gemalen gemberwortel. Door dit proces heeft gemberpoeder een scherpere smaak dan de verse wortel. Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel.
Een aantal studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het wegnemen van je slaapproblemen. Gember is namelijk een hele goed bron van zink, en zink heb je nodig om melatonine aan te maken, en aangezien melatonine het belangrijkste slaaphormoon is, is het belangrijk om deze voedingstoffen binnen te krijgen.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.