Werk je dicht bij huis? Ga dan terug tijdens je middagpauze en besteed hem samen met je hond tijdens een flinke wandeling. Een andere optie: neem je hond mee naar het werk. Overleg dit uiteraard goed met je leidinggevende en collega's, maar een kantoorhond kan veel vreugde brengen.
Een fulltime baan en een hond is dus geen ideale combinatie maar er zijn wel oplossingen te vinden waardoor je toch je maatje in huis kan hebben, ondanks je drukke baan: Er zijn steeds meer pensions die ook een dagopvang hebben. Hier kan je je hond 's ochtends heen brengen en na je werk weer ophalen.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Tijd die je dagelijks kwijt bent
Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Er is over het algemeen geen wettelijk recht dat zegt dat u een hond mag meebrengen naar het werk. Sommige bedrijven hebben een eigen "dog policy", waarbij honden nadrukkelijk welkom zijn in het bedrijf en waarvoor de richtlijnen binnen de onderneming geregeld zijn.
Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden. Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag!
Waar je minimaal aan moet denken bij een volwassen hond is; vier maal daags uitlaten, waarvan een keer een half uur, regelmatig borstelen en spelen. Een puppy moet vaker uitgelaten worden, en de opvoeding zal ook veel tijd in beslag nemen.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Honden raken van streek als je ze alleen laat
In 2013 bekeken én beluisterden onderzoekers van de Università di Milano en de University of Montreal dertig honden die zich thuis anderhalf uur in hun eentje moesten zien te redden. De helft van de honden had volgens hun baasje verlatingsangst, de andere helft niet.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Als vuistregel geldt: voor elke maand dat een puppy oud is kan hij één uur zijn plas ophouden. Dus als je puppy twee maanden oud is dan moet hij elke twee uur even naar buiten. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je uitlaatroutine. Voor volwassenhonden raden we je aan om de hond elke 4-5 uur uit te laten.
Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.