PVC valt onder de kunststof-identificatiecode 3.
Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil. Er moet nog wel gesorteerd worden.
Polyvinylchloride is een synthetische stof die ontstaat wanneer vinylchloride (ook chlooretheen genoemd) gepolymeriseerd wordt. Dat betekent dat de kleine koolwaterstoffen in vinylchloride worden samengevoegd tot een lange keten.
Onder kunststof verstaan we hard kunststof bestaande uit thermoplasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dopjes van flesjes, kunststof muntjes, kunststof bakken, platen en kozijnen. Hard kunststof is massief en meestal gekleurd. Met plastic bedoelen we verpakkingsmateriaal zoals folie, bakjes en petflessen.
Resten laminaat van een nieuwe vloer of een oude uit gebroken vloer kunnen naar het afval breng station/ milieu straat worden gebracht. Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd. Vergeet niet een paar planken op reserve te bewaren.
Ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Het enige verschil is dat pvc-vloeren vaak iets dikker zijn. Beide kunststof vloeren zijn een uitstekend alternatief voor een houten of natuurstenen vloer. In het onderhoud zijn de vloeren hetzelfde.
PVC (polyvinylchloride) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en gemakkelijk bewerkbare vorm van plastic.
Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Na polypropeen is het in de auto-industrie de meest gebruikte kunststof. Het is slijtvast, licht en herbruikbaar. Pvc is een van de belangrijkste grondstoffen voor kunststofkozijnen in Europa. Na gebruik worden deze kozijnen als grondstof gebruikt voor onder meer kunststof grond- en waterkeringen.
Hoe herken je PVC (Polyvinylchloride)?
Kleur is niet altijd bepalend, maar vaak is PVC te herkennen aan de donkergrijze kleur, RAL7011. Als je PVC aansteekt, kun je het materiaal herkennen aan de geelgroene vlam en grijze rook. PVC is zelfdovend. De soortelijke massa is hoger dan 1, waardoor PVC niet blijft drijven.
Alle plastic verpakkingen mogen nu bij PMD
In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Er zijn heel veel soorten kunststoffen. Je kunt ze indelen in drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.
Een vergelijking tussen PE en PVC
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver.
PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Een laatste voordeel van PP/PE ten opzichte van PVC: het is gladder waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.
Polycarbonaat is glashelder en nagenoeg onbreekbaar
Polycarbonaat is een glasheldere kunststof met een zeer hoge slagvastheid, hoge taaiheid en een relatief hoge mechanische belastbaarheid. Daarnaast is Polycarbonaat zelfdovend en heeft het materiaal een goede chemische resistentie.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
Gebruik vooral een product waar je je prettig bij voelt. Spoel menstruatieproducten nooit door de WC. Dit verstopt het riool. Gebruikte wegwerptampons en –maandverband horen bij het restafval.