Een lineair wondtype is een wond die er uit ziet als een scheur in de huid, alsof er snede met een mes is gemaakt. Deze wond ontstaat meestal in een plooi, rimpel of groef van de huid, waarbij zowel de epidermis als de dermis gescheiden wordt en het onderliggende weefsel zichtbaar wordt.
Plaats een siliconen wondcontactlaag verband op de skin tear met een overlap van minimaal 2 cm. Doordat de siliconen wondcontactlaag zachtjes fixeert op de omliggende, droge huid wordt het huidflapje op zijn plaats gehouden. De siliconen wondcontactlaag blijft op zijn plaats tot de wond volledig genezen is.
Een 'scheur' in de huid ontstaat meestal door stoten of vallen. Maar kan ook ontstaan omdat iemand u behoedt voor vallen en u net iets te stevig vastgrijpt. Ook onvoorzichtig tillen of het lostrekken van een pleister veroorzaakt deze wonden.
Verwijder voorwerpen die de doorgang belemmeren in de kamer/badkamer om te voorkomen dat u ergens tegenaan loopt. Draag passende, gesloten schoenen met een antislipzool om uitschuiven te vermijden. Evenwichtige voeding is noodzakelijk. Drink voldoende om uitdroging te voorkomen.
Voordelen: Beschermt de wonde zonder te verkleven en hecht aan de omliggende huid. Minimaliseert de pijn tijdens het dragen en bij het verwisselen van het verband. Heeft een wijdmazige structuur waardoor overtollig wondvocht makkelijk kan passeren.
Mepitel One is een wondcontactlaag die ontwikkeld is voor de behandeling van een verscheidenheid aan exsuderende wonden, zoals skin tears, schaafwonden, chirurgische incisies, tweedegraads brandwonden, traumatische wonden, tweede- en derdegraads grafts, bestraalde huid, been- en voetzweren.
Hydrofiber (Aquacel®) Sterk absorberend verband, vormt een gel. Aquacel foam (border) is een laag hydrofiber met een schuim gecombineerd, ruim overlappen. Mag max. 7 dagen blijven zitten.
Stoffen die zijn vrijgekomen bij het beschadigen van de cellen prikkelen de pijnzenuwen. Er ontstaan ontstekingsverschijnselen; roodheid, warmte, zwelling en pijn. Als de wond helemaal schoon is, begint de volgende fase.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Bij een huidwonde is de huid beschadigd. Bij een diepe huidwonde kunnen ook de spieren, botten en zelfs organen beschadigd zijn. Elke beschadiging van de huid vormt een risico op besmetting. Het is belangrijk om een huidwonde goed te verzorgen, zodat je een infectie kan voorkomen.
Een skin tear is een stuk huid dat is losgescheurd bij een oudere. Het begrip lapwond wordt ook wel gebruikt, maar deze term is niet exclusief gekoppeld aan de cliënt cliënt. Een lapwond wordt veroorzaakt door een trauma, meestal een scherp trauma dat onder een hoek de huid raakt, waardoor er een lap huid loshangt.
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Zilver vermindert de bacteriegroei in kritisch gekoloniseerde of geïnfecteerde wonden. Zilver fungeert als een antimicrobiële barrière voor wonden met een verhoogd risico op infectie. Zilver is primair niet bedoeld om de wondgenezing te bevorderen.
Alginaat-verband
Alginaat heeft een reinigende en absorberende werking. Alginaat wordt meestal voorgeschreven bij wonden die matig tot veel vocht afgeven en bij wonden die niet schoon zijn. Dit kunnen brandwonden en schaaf- en snijwonden zijn, maar bijvoorbeeld ook chronische wonden, zoals een doorligwond of open been.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Decubitus (doorliggen) ontstaat door langdurige druk op één plaats. Door deze druk worden bloedvaten afgeklemd waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefstel kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel.
Een drukplek is vaak warm en pijnlijk. U kunt een bult voelen of een harde plek onder uw huid. Bij een lichte huid is een drukplek vaak ook rood. Als u op de plek drukt met uw vinger, gaat de rode kleur niet weg.
Mepitel wondcontactlaag is unieke, atraumatische zelfhechtende wondcontactlaag met enkel- (Mepitel one) of dubbelzijdige (Mepitel) Safetac® adhesielaag.
Mepitel® One kan tot 14 dagen ter plaatse blijven3-7, afhankelijk van de wondconditie, waardoor de wondgenezing ongestoord kan verlopen en nieuw weefsel niet belast wordt. De poreuse structuur van Mepitel® One laat wondvocht gemakkelijk door in een secundair absorberend verband.
En u kunt het laten zitten, wat een topische behandeling vereenvoudigt 10 . Dankzij de integriteit van het verband kan het wel 14 dagen blijven zitten en kan het secundaire verband verwisseld worden zonder de genezing te verzorgen.