Iedereen weet dat koeien tot de heiligste dieren van India behoren. Volgens een oude legende was de koe Su-rabhi, moeder van alle koeien, een van de schatten die uit de kosmische oceaan werden gekamd. Haar pangavya of 'vijf producten' – melk, yoghurt, boter, mest en urine -bezaten een zeer zuiverend vermogen.
Heilige koe
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
De koe staat stipt op één als we het hebben over heilige dieren. Dit heilige dier wordt onder andere vereerd om hun melk.
Volgens de Chinese mythologie werd de wereld bewaakt door vier hemelse wezens: de Blauwe Draak, Witte Tijger, Zwarte Schildpad, en Rode Vogel. Ieder van deze wezens waakte over de grens van de aarde in een van de vier windrichtingen, en werd gekoppeld aan een van de jaargetijden.
De heilige koe
Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden. Daarnaast wordt de urine van de heilige koe gedronken als medicijn tegen diverse klachten en ook de mest zou een zuiverende werking hebben.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Het hert
Nou: in de Bijbel dachten ze dat ook! Het hert straalt vooral het verlangen naar geluk uit en is het ideale beeld van 'reinheid'. Daarnaast wordt het hert in de Bijbel soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. De heilige viervoeter werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. En als een buitenlander een Egyptische kat gestolen had, stuurde de farao een leger om die terug te halen.
Islam "humaniseert" de dierenwereld niet, maar beschouwt dieren als samenlevingen met eigen regels en waarden, verschillend van die van de mensen. Daaruit volgt dat men dieren niet mag behandelen alsof het mensen zijn en dat men niet mag verlangen dat ze zich volgens menselijke waarden en regels gedragen.
De meesten wonen nog altijd in India, daar is ruim tachtig procent van de bevolking hindoe. Ook in Nepal vormen ze een religieuze meerderheid. Verder leven hindoes in onder meer Pakistan, Sri Lanka, het Midden-Oosten, Fiji en Mauritius. Door emigratie wonen er veel in westerse landen.
Gevaarlijke soorten zijn murenen, steenvissen, schorpioenvissen, zee-anemonen, zee-egels, sidderroggen, koraalduivels en brandkoraal. In de westelijke woestijngebieden komen toeristen gewoonlijk alleen mieren, torren, vliegen, vlooien, schorpioenen en soms een kudde gazellen tegen.
Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Natuurlijk had deze beschaving nog veel meer heilige dieren, waaronder de koe (godin Hator), de leeuw, de schorpioen (godin Serket), de slang, de stier (god Apis) en het nijlpaard (godin Taweret).
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Een beer die honger heeft, is bijzonder gevaarlijk: 'Een brullende leeuw en een hongerige beer: dat is een zondaar die heerst over een behoeftig volk' (Spr. 28:15). De dichter van het bijbelboek Klaagliederen noemt eveneens leeuw en beer tezamen.
De ezel komt 111 keer voor. Hij stond naast de kribbe en later reed Jezus op een jonge ezel de stad binnen. Ook had je nog de pratende ezel in Bileam.
Ook de vleugels van de arend/gier krijgen een bijzondere betekenis. Zij symboliseren Gods liefde en trouw voor het volk Israël: 'Als een arend die waakt over haar jongen en boven hen heen en weer vliegt, haar vleugels uitspreidt, en hen opneemt en draagt op haar wieken' (Deut. 32:11).
Wiam Abdelnour (18) vast de komende tijd, net als veel andere Eritrees-orthodoxen, door geen dierlijke producten te eten. Geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren.
De meeste Hindoes zijn ervan afkerig, omdat het om een heilig dier gaat. Historisch hebben Indische landbouwers sterk beroep gedaan op runderen om hun werkkracht, hun melk en hun mest, en leidde dat respect tot een verbod op slachten en eten.
Joden, Christenen en Moslims mogen geen varkensvlees eten omdat het verboden is... De Heer sprak tot Mozes: Maar van de herkauwers of de dieren met gespleten hoeven mag u de volgende niet eten:.... Besnijdenis van mannen is verplicht voor de Joden, Christenen en de Moslims...