Bijvoorbeeld omdat zij in de regio nog niet veilig zijn vanwege hun religie, hun seksuele gerichtheid, of omdat zij horen tot een bepaalde etnische groep. Bij grote crises, zoals in Syrië, vluchten zoveel mensen naar omringende landen dat deze landen niet meer in staat zijn om al deze mensen op te vangen.
Migranten en asielzoekers gebruiken de centrale Middellandse Zeeroute om de EU op irreguliere wijze binnen te komen. Zij vatten vanuit Noord‑Afrika een lange, gevaarlijke reis aan in een poging om via de Middellandse Zee Europa te bereiken. Veel migranten trekken op hun weg naar Europa door Libië.
Waarom vluchten mensen? Mensen vluchten wegens vervolging, of omdat er oorlog, conflict of geweld heerst in hun land van herkomst of omdat ze worden vervolgd vanwege hun ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
Opvang in de regio
In Libanon bestaat een kwart van de bevolking uit Syrische vluchtelingen. Zelfs Irak vangt ruim 225.000 Syrische vluchtelingen op, terwijl het daar zo onveilig is dat miljoenen Irakezen zelf moeten vluchten. Turkije vangt het grootste aantal vluchtelingen op: bijna 3 miljoen.
Er zijn niet genoeg huizen in Nederland, ook niet voor asielzoekers die mogen blijven ('statushouders'). Dat huisvestingsprobleem is vooral een gevolg van te weinig nieuwbouw en een sterke bevolkingsgroei, de laatste jaren zo'n 100.000 per jaar.
Sommige Europese landen, zoals Hongarije, weigeren vluchtelingen te beschermen en doen er alles aan om het vluchtelingen zo moeilijk mogelijk te maken. Andere landen, zoals Griekenland en Italië, krijgen door hun geografische ligging zoveel asielaanvragen dat ze hen niet of nauwelijks kunnen opvangen.
Sinds 2015 spreken we van een vluchtelingencrisis in Europa. De aanhoudende conflicten in Syrië, Irak en Afghanistan dwingen steeds meer mensen om te vluchten. Het overgrote deel van de vluchtelingen zoekt veiligheid in de eigen regio.
537.630 asielzoekers vragen in 2021 bescherming in een EU-land (zonder Verenigd Koninkrijk), bijna 30% meer dan in 2020 (417.305). 18% daarvan was afkomstig uit Syrië (98.895 mensen). Duitsland en Frankrijk vangen samen bijna 47% van de asielzoekers die asiel aanvragen in Europa op.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Vluchtelingen vluchten omdat er in hun land oorlog,natuurrampen en branden zijn,maar je hebt ook politieke vluchtelingen maar die vluchten omdat ze het niet eens zijn met de regering dan heb je ook nog economische vluchtelingen die vluchten omdat ze niet rond kunnen komen in hun eigen land en dan vluchten ze naar een ...
"Een asielzoeker is iemand die hier een asielaanvraag indient om hier bescherming te kunnen krijgen. Een vluchteling is iemand die ook daadwerkelijk bescherming krijgt. Dat zijn mensen die ook echt gevaar lopen in hun land van herkomst."
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
Asielverzoeken naar nationaliteit 2018-2021
Syriërs blijven de grootste groep asielzoekers in 2020 en 2021. De op één na grootste groep in die jaren betreft die met de Eritrese nationaliteit. In 2020 en 2021 is de toename van asielverzoeken van Jemenieten opvallend.
Asielzoekers ontvangen een financiële toelage om boodschappen mee te doen. Meestal besteden ze het geld in winkels in de buurt van het azc. Op die manier profiteert de plaatselijke middenstand van extra omzet.
Waarom stappen vluchtelingen niet gewoon op het vliegtuig? Kost minder dan een lange vlucht. De EU heeft afgekondigd dat elke bootmaatschappij of luchtvaartmaatschappij die een vluchteling brengt die illegaal zou willen migreren, alle documenten moet hebben om het land binnen te komen.
Nederland kan in de toekomst asielzoekers uit ander EU-land aan de grens weigeren. Nederland kan volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in de toekomst zo nodig in de grenszones met België en Duitsland gaan controleren of asielzoekers niet ten onrechte het land binnenkomen, en ze terugsturen.
Kosten individuele asielzoeker
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar.
Mensen hebben verschillende redenen om in Nederland te komen wonen. Zo komen arbeidsmigranten naar Nederland om te werken, en volgen studiemigranten een opleiding in Nederland. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wijst op kleine positieve effecten voor de Nederlandse economie door de immigratie van vluchtelingen. De instroom van vluchtelingen zorgt voor extra overheidsuitgaven, een hoger arbeidsaanbod, meer woninginvesteringen en een licht negatief effect op het consumentenvertrouwen.
Staatssecretaris Van der Burg zet deze zomer een wetsvoorstel op papier, waardoor gemeenten in Nederland verplicht worden om asielzoekers op te vangen. Het gaat om een juridische stok achter de deur waarmee gemeenten in het uiterste geval kunnen worden gedwongen om mee te werken.
Er zijn op dit moment bijna 12 miljoen Oekraïners gevlucht voor de Russische invasie, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. 5,6 miljoen vluchtelingen zijn geregistreerd in andere Europese landen, waaronder Rusland. Het aantal intern ontheemden is eind juni gepeild op 6,2 miljoen.
Meer dan tweederde (69%) van alle vluchtelingen komt uit slechts 5 landen: Syrië (6,8 miljoen) Venezuela (4,6 miljoen) Afghanistan (2,7 miljoen)
De meeste mensen die in 2021 asiel aanvroegen waren afkomstig uit Syrië (14.904 mensen), Afghanistan (3.425) en Turkije (3.215). De meeste alleenstaande kinderen die asiel aanvroegen in 2021 kwamen uit Syrië (1.078), Eritrea (235), Somalië (185), Irak (163) en Marokko (136).
Geld of spullen doneren
Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.