Kan ik rauwvoer met brokken combineren? Ja dat kan. Voor de meeste honden maakt het niet uit op welke manier je rauwvoer en brokken combineert. Voor de vertering is het waarschijnlijk beter om brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem.
Als u graag brokken en vers vlees wilt combineren, adviseren wij om geperste brokken te geven. De vertering hiervan ligt dichterbij de vertering van vers vlees dan geëxpandeerde (krokante) brokken.
Ja, je kunt diepvries vers vlees prima afwisselen met het voeren van brokken, maar liever niet op dezelfde dag. Brokken en vers vlees hebben namelijk verschillende voedingswaarden. Als je deze twee met elkaar mengt weet je dus nooit of je hond te veel of misschien te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
In de vriezer kun je rauwvoer makkelijk enkele maanden bewaren, maar hoe langer je het bewaart, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit gaat echter niet snel. In de koelkast het liefst zo kort mogelijk, maar drie dagen is nog prima. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooid rauwvoer willen eten.
Twee merken die biologisch zijn en die ik met vertrouwen aanraad, zijn Bandit (hond, kat) en Carnibest Bio (hond, kat). Bandit is ontwikkeld door nutritionist Huub van de Lang, met behulp van dierenarts Tannetje Koning (schrijfster van het boekje Voer voor Carnivoren).
In principe is een complete kvv voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor een hond is 2%-3% van het lichaamsgewicht genoeg.
Tot 4 maanden geef je hem 50 gram per kg in lichaamsgewicht. Tussen de 4 en 7 maanden wordt dit 40 gram per kg in lichaamsgewicht. 7 tot 10 maanden zit je op 30 gram en na 10 maanden op 20 gram per kg in lichaamsgewicht. Een volwassen hond kun je 1 of 2x per dag KVV voeren, 20 a 30 gram per kg in lichaamsgewicht.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
Je kan dus een gebakken ei of een gekookt ei mengen met de brokken of wat roerei over de brokken doen. Geef aan kleine honden maar een half ei. Je kan ook andere (gezonde) ingrediënten door de hondenbrokken mengen, zoals gekookte of geroosterde pompoen, sperziebonen, wortels, broccoli. Lekker èn gezond.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven. Bovendien zijn hondenbrokken goedkoper dan alleen vers vlees of natvoer. Het is hygiënisch en makkelijk mee te nemen.
Goed kauwen
Omdat krokante brokken harder zijn, kauwen honden en katten er goed op. De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. De ene hond kan beter overweg met een geperste brok, de andere juist weer met een krokante brok. Veel honden doen het ook goed op beide soorten.
Enkelvoudige KVV bestaat per rol uit maar één diersoort en verder niks. Wel het complete dier. In geval van kleine dieren als kip, eend en konijn het spiervlees, bepaalde organen en bot als karkas en/of nek.
Vers vlees hondenvoer
Als we het hier hebben over vers vlees voor honden, dan bedoelen we onverhitte voeding. Naast vlees voeding kan dat ook zijn: orgaanvlees, vis, gevogelte, botten, melk of eieren. Deze producten worden koel bewaard of diepgevroren. Rauw voer is te verkrijgen als volledige of aanvullende voeding.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken.
KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees en BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food, ook wel bekend als Bones And Raw Food. De naam zegt het al, wanneer je je hond BARF voert, voer je rauw vlees. Het voeren van BARF en KVV kennen zowel voor- als nadelen.
Smuldier is een kvv (rauwvoer) die bij veel supermarkten verkrijgbaar is. Het is verkrijgbaar in twee soorten: Smuldier Compleet (complete voeding)
Als je hond niet veel drinkt, is natvoer een uitstekende keuze. Er zit veel meer vocht in. Met natvoer geef je makkelijker te veel. Als je hond op dieet is (of aan het Garfieldsyndroom lijdt) is natvoer mengen met droogvoer een aanrader.
10% – 15% vet is normaal. Iets minder vet is niet erg, dan zul je wat meer moeten voeren, tenzij je juist wil dat je dier gewicht verliest. Als een voeding veel vet bevat, hoef je er minder van te voeren, en krijgt je hond of kat dus minder eiwitten en andere voedingsstoffen binnen.