Het RIVM heeft berekend hoe vaak volwassenen een portie van vis (wijting, bot, spiering en zeebaars), garnalen, oesters, mosselen of lamsoor uit de Westerschelde kunnen eten.
Het RIVM adviseert Nederlanders geen vis te eten uit de Westerschelde. De vis bevat veel te hoge concentraties PFAS: chemische stoffen die op langere termijn gezondheidsrisico's kunnen geven zoals kanker en een verzwakt immuunsysteem.
Wat is PFAS? We beginnen bij het begin: de Westerschelde. Dat is een estuarium, een verbrede riviermonding waar zoet rivierwater en zout zeewater samenkomen, dat wordt samen brak water. Het is één van de drukst bevaren wateren ter wereld, omdat het een belangrijke verbinding is tussen Antwerpen en Vlissingen.
In 1994 werden de volgende soorten als typisch voor de Oosterschelde aangemerkt: de zee-anjelier, mossel, platte oester, wulk, strandkrab, schelpkokerworm, haring, schar, wijting, gewone zeedonderpad, botervis, bot, schol, zwarte grondel, steenbolk en puitaal.
Er worden door Provincie Zeeland en GGD Zeeland geen gezondheidsrisico's verwacht van zwemmen in de Westerschelde op de aangewezen zwemwaterlocaties. In 2021 heeft het RIVM een risicobeoordeling uitgevoerd voor zwemmen bij Berkendonk in Noord-Brabant.
Door te zwemmen in de Westerschelde kunnen mensen PFAS binnen krijgen. Het RIVM heeft daarom op verzoek van Rijkswaterstaat een inschatting gemaakt van de gezondheidsrisico's.
MIDDELBURG - Op meerdere plaatsen in Zeeland is blauwalg geconstateerd. Het waterschap adviseert contact met het besmette water te vermijden. Er zijn meldingen binnengekomen van blauwalg bij de Otheense Kreek in Terneuzen, de Damse Vaart in Sluis en een waterloop bij Hoedekenskerke.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Oosterschelde een belangrijke kraamkamerfunctie heeft voor verschillende haaiensoorten. Naast de hondshaai komen ook de gevlekte gladde haai en de ruwe haai voor.
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
De Zonnevis komt voor in kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Zuid-Afrika, in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en het westen van de Grote Oceaan. Zonnevissen geven in het algemeen de voorkeur aan een diepte tussen de 5 en 150 meter, maar zijn waargenomen tot wel 400 meter diepte.
Staar naar de kaart van Zeeland en je ontdekt iets merkwaardigs. De Oosterschelde ligt niet ten oosten van de Westerschelde, maar ten noorden ervan. En de Westerschelde ligt niet ten westen maar ten zuiden van de Oosterschelde.
In het Schelde-estuarium mengt het zoete water uit het Scheldestroomgebied zich met het zoute water uit de Noordzee. Het zout in zeewater wordt aangegeven met het chloridegehalte, uitgedrukt in g Cl-/l. In zeewater zit ruim 19 g chloride per liter, in zoet water zit minder dan 0,3 g chloride per liter.
De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang.
Voor vissen in de Oosterschelde, Westerschelde en Noordzee heb je namelijk geen Vispas nodig. Je mag niet helemaal losgaan: maximaal 3 haken per hengel. Voor vissen in het Veerse Meer, Grevelingenmeer en voor spitten kun je een ZeeVISpas aanschaffen.
Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.
Tijdens de rondvaart kun je, zeker met wat rustiger weer, bruinvissen spotten. Je moet wel goed opletten want je ziet vaak alleen de rugvin even bovenkomen. Zeehonden zijn wat makkelijker te vinden. Bij laag water kun je ze lekker zien zonnen op de drooggevallen zandplaten.
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
Zelfs de reuzenhaai, met zijn 12 meter een van de grootste haaien ter wereld, doet geen vlieg kwaad en leeft vooral van plankton. De 12 meter lange reuzenhaai is de grootste haai die in de Noordzee voorkomt.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere 'zwemzones': je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.
Zwemmen in de Oosterschelde is heerlijk! Een wereld van slikken, schorren en zandplaten waarbij het getij twee keer per dag het landschap volledig transformeert. Het natuurgebied was oorspronkelijk een riviermonding met een open verbinding naar zee.