Bij voorkeur de kaars niet uitblazen. Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet.
De eigenschappen van waxinelichtjes
Je kunt het kaarsje eenvoudig doven en weer opnieuw aansteken. Je kunt hem het beste doven met een speciale kaarsen dover of tussen twee natte vingers. Als je ze uitblaast, kan het nog weleens gebeuren dat het lont blijft doorgloeien en verkoolt. Je kunt ze dan niet meer aansteken.
– Een kaarsen dover gebruik je om (geur)kaarsen uit te maken. – Duw met de kromme kant van de lont dipper, het lontje een aantal seconde onder de wax.Doe daarna de lont weer gelijk recht om hoog zetten. – Als je jouw kaars uitblaast bestaat het risico dat er wax rond kan gaan vliegen en roet.
Door de kaars met een kaarsendover te doven, voorkom je dat het warme kaarsvet spettert. Wanneer je de vlam uitblaast, is het mogelijk dat de lont blijft gloeien en uiteindelijk verkoolt. Hierdoor wordt het moeilijk om de kaars de volgende keer aan te steken. Met kaarsendovers voorkom je dit.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
Dat komt vooral door de rook die ze bijna onvermijdelijk inademen. Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide. Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit.
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af. Doe 's avonds de kaarsen aan om je huis natuurlijk een beetje op te warmen en het staat ook nog eens gezellig.
Wanneer de houten lont getrimd moet worden, doet u dat wanneer de kaars gedoofd en de was gestold is. Breek met een stuk keukenpapier of een tissue voorzichtig de verbrande stukjes hout af en blaas ze uit de kaars om te voorkomen dat deze stukjes weer in de was terecht komen.
Een kaarsendover (ook wel kaarsenstok of domper genoemd) is een hulpmiddel om de vlam van een kaars te doven. Het bestaat veelal uit een kegelvormig metalen kapje aan een steel, soms is het klokvormig dan wel een halve bol.
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
De was smelten
Dit doe je door de bodem van de pan met een laagje water te vullen en dit op te warmen. In dit warme water plaats je de kan of schaal met de stukjes was erin. Smelt nooit de was rechtstreeks op het vuur. Laat de kaarsenwas voorzichtig, maar volledig smelten.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Een te dikke lont kan de oorzaak zijn.Iedere lont heeft namelijk zijn eigen smeltomtrek en is die niet goed, dan ontstaat extra rook. Het walmen van kaarsen gebeurt ook als de kwaliteit van het kaarsvet verschillend is. Schone paraffine gebruiken is de oplossing!
De brandende lont met een stokje of pincet in het hete kaarsvet buigen is uiteindelijk de beste manier om een kaars te doven. Hierbij komt geen walm vrij. In principe hoeft u het stokje niet schoon te maken. Gebruikt u een pincet, dan kan hier wat kaarsvet op komen.
Dat komt omdat het vet van het waxinelichtje in brand kan vliegen. Het is slecht voor je gezondheid. Er komt drie tot vijf keer meer koolmonoxide en fijnstof vrij dan wanneer je een waxinelichtje vrij laat branden. Je warmt je huis er niet mee op.
Kaarsen en waxinelichtjes zijn gezellig in huis, maar ze kunnen ook brand veroorzaken! Kleding kan vlamvatten als je te dicht langs een kaars loopt.
woorden die uiteindelijk teruggaan op een niet-Germaanse taal, zoals het Latijn of het Frans (bijvoorbeeld balans, dans, koers en ook kaars); woorden die in ouder Nederlands met -sch op het eind werden geschreven (zoals eis, kikvors en mens).
Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone.
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Hou er rekening mee dat de WoodWick kaars absoluut niet op de tocht mag staat. Dit is meestal de oorzaak van het "verdrinken" of "tunnelen" van de lont. De lont komt door tocht niet goed tot volle verbranding, waardoor de vlam klein blijft en de candle niet de kans krijgt om te "poolen".
Houtlonten worden veel gebruikt vanwege de mogelijkheid om de kaars zachtjes te laten knetteren. Dit haardvuur geluid geeft een extra dimensie aan de kaars. Een houtvuurgeur maakt het plaatje compleet. Een houten lont geeft meer warmte af dan een katoenen lont waardoor geurkaarsen een grote diameter kunnen hebben.
De brandtijd van een Woodwick kaars kan variëren afhankelijk van de grootte van de kaars en hoe vaak je hem gebruikt. Als je de kaars ongeveer 3-4 uur per keer laat branden, kan een kleine kaars ongeveer 20-30 uur branden, terwijl een grotere kaars ongeveer 60-80 uur kan branden.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Laat de kaarsen nooit onbewaakt achter. Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn.
Elke brandende kaars zorgt voor fijnstof in huis en dat is nooit gezond. Wel kunnen geurkaarsen voor een allergische reactie zorgen. Dat komt door de stofjes die worden toegevoegd voor de lekkere geur of mooie kleur. Een allergische reactie kun je herkennen aan brandende ogen en hoesten.