Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Twix heette vroeger Raiders, Cif vroeger Jif.
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
Treets. Tegenwoordig kennen we ze als M&M's (in de afkorting herkennen we de namen van de uitvinders, Mars & Murrie's), maar in de jaren zestig kwamen ze hier op de markt onder de merknamen Treets (met pinda's) en Bonitos (zonder pinda's).
De comeback van Raider
Twix, de welbekende chocoladereep van Mars Incorporated, had oorspronkelijk de naam Raider. Voor velen een merknaam die gepaard gaat met een stukje nostalgie. Afgelopen maand werd Twix in Nederland opeens weer onder de naam Raider uitgebracht.
Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic. Cheetos en Lays Classic vind je ook bij ons in de meeste supermarkten.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Omdat Paprika de tweede smaak is die het bedrijf heeft ontwikkeld, krijgt het als verwijzing naar het logo een blauwe zak met een rood accent. Nederland is daarmee volgens Van Oers een vreemde eend in de bijt: "In bijvoorbeeld Duitsland zit de naturel chips in een gele zak en heeft paprika een rode verpakking.
die al bekend is bij het grote publiek. naam Walkers al omdat ze al 41 jaar bestonden. zouden verwarren met TJ Hughes, een populaire winkel in de UK. Dit schoonmaakmiddel heeft in verschillende landen ook andere namen.
Maar niet getreurd, één van de 'Restaurant flavours' mag wel blijven en zal zelfs een vast waarde in het Lay's-assortiment worden. En welke chipssmaak mag blijven, dat bepaal jij zelf. Nog tot eind november kan je op jouw favoriet stemmen via www.lays.be/irf.
Smiths Chips heten in Nederland vanaf nu Lay's Chips.
Met het nieuwe merk sluit Smiths Food Group in Maarssen aan bij de internationale strategie van Frito-Lay, de chips- en zoutjesdivisie van PepsiCo. Smiths Food Group behoudt wel haar eigen naam. Ook blijft Smiths voor merken als Bugles, Wokkels en Nibb-It zorgen.
Hiervan hebben bepaalde lekkernijen een andere naam gekregen. Denk maar eens aan een Twix, die heette eerst Raider. Of M&M's, die heetten tot 1983 Treets. Bepaald snoepgoed uit oude tijden is nu zelfs niet eens meer te koop.
De fabrikant maakt het snoepgoed in Europa koosjer en halal. Rode M&M's zijn nu nog verboden voor orthodoxe joden en sommige moslims, omdat ze gekleurd worden met fijngestampte schildluizen. Die kleurstof, E120, wordt op termijn vervangen door bietenrood, E162.
M&M staat voor “Mars & Murrie's”. Oftewel Forrest Mars en Bruce Murrie. Dit zijn de uitvinders van de M&M's. Forrest Mars is trouwens de zoon van Frank Mars wat dan weer de oprichter van het bedrijf Mars, en de uitvinder van de Milky Way/Mars (bar) is.
Voor de nostalgici onder u. De krokante chocoladerepen Twix die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen in reclames, had vroeger een hele andere naam: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam Twix, een samentrekking van de Engelse woorden “twin” en “biscuits”.
Koetjesrepen, Raak, Matel, Kwatta, Royco, Benbits, Fido Dido, Talpa, BASF, Tjolk, 49R Jeans, Simca, Smarties, Cavello, Oxbow, Kappa, Hoppa, Rang, Popla, Daewoo, Zundapp, Jif, Domo vla, Treets, Skoll, Snor, Pastachoco, La Gear, Australian, Raider, Bonitos, Shandy, Exota, Diadora, Huba-Buba, Popfoto, Mon Chi Chi aapjes, ...
1940-1949. Forrest E. Mars Senior keert terug naar de Verenigde Staten en richt M&M'S Limited op in Newark, New Jersey. M&M'S Choco worden geïntroduceerd in 1941.
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
De ranking van duurzame chips:
Lay's (4 van de 17 punten, een D-label) Smiths (4 van de 17 punten, een D-label) Kettle (3 van de 17 punten, een D-label) Pringles (3 van de 17 punten, een D-label)
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".