In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Stamppotten met stevige groenten zoals aardappelen, wortels en uien zijn meestal prima in te vriezen. Denk aan klassiekers zoals hutspot en zuurkoolstamppot. En natuurlijk is boerenkoolstamppot invriezen ook geen enkel probleem!
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
Stamppot invriezen
Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer. Stamppotten als hutspot, met boerenkool en zuurkool kun je wel prima invriezen volgens de tips in dit artikel.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter. Dat verschil in smaak was overigens vroeger groter.
Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Wanneer je een restje boerenkoolstamppot hebt, dan kun je dit opwarmen op verschillende manieren. De boerenkool opwarmen, door het in de koekenpan te doen, met een klontje boter, of met wat spekjes erdoor, maakt dat de smaak alleen maar beter wordt.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Ja, boerenkool kun je prima opnieuw opwarmen. Dit is veilig om te doen. Verder is boerenkool een vrij robuuste groente: textuur en smaak blijven goed.
Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren. Blancheren is een kooktechniek waarbij de groente eerst kort wordt gekookt en daarna in koud water wordt gelegd. Boerenkool is ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.
Ga uit van ongeveer 250 gram boerenkool per persoon. Zet de gesneden boerenkool in een ruime pan water op het vuur. Giet de boerenkool af met een vergiet.
Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Aardbeien invriezen
Invriezen kan ook, handig als je telkens maar een paar aardbeien nodig hebt. Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer.
Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen. Als je de bakjes in de vriezer zet, zijn ze tot drie maanden houdbaar.
Een te natte stamppot is gelukkig makkelijk op te lossen door aardappelpureepoeder toe te voegen. De hoeveelheid ligt aan hoe nat je stamppot is én hoe vast je 'm wil hebben. Begin met een eetlepel en stamp goed door. Mocht het dan nog te nat zijn dan voeg je nog een eetlepel toe.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Boerenkool gezond? Wist je dat boerenkool zó boordevol goede voedingsstoffen zit dat je het wel superfood kunt noemen! Het zit bomvol gezonde vitamines en mineralen. De groente barst van de antioxidanten en is heel belangrijk voor een goede weerstand en een sterk immuunsysteem.
Extra informatie. Magnetron (700W): verwarm 200 gram bevroren boerenkool met 50ml water 8 minuten in een afgedekte schaal.Doorroeren en nogmaals 2 minuten verwarmen.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet.