Iedere bank heeft een eigen Bank Identifier Code (BIC). Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd. De BIC van de ING is INGBNL2A.
Is er een verschil tussen een SWIFT-code en een BIC? In het kort: nee. De twee termen worden door elkaar gebruikt en verwijzen naar hetzelfde nummer van 8 tot 11 tekens. Verschillende financiële instellingen en banken gebruiken hiervoor echter verschillende benamingen.
De SWIFT/BIC-code van je bank is meestal terug te vinden op je rekeningafschriften.
Hoe ziet een BIC of SWIFT-code eruit? De belangrijke codes identificeren in 8 tot 11 tekens je stad, land, bank en zelfs het filiaal van je bank. Een BIC of SWIFT-code heeft altijd hetzelfde format: AAAABBCCXXX.
Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
Indien je een betaling binnen de EU verricht, heb je meestal geen bic nodig. Vanaf 1 januari 2007 is het gebruik van een bic en iban verplicht gesteld door de EU. De Nederlandse banken hebben dit proces geautomatiseerd, waardoor je bij een overboeking naar een ander EU land, de bic code niet zelf hoeft aan te geven.
Als u geld overboekt van uw bankrekening (betaalrekening) naar iemand bij een bank buiten het SEPA-gebied heeft u de BIC van die bank nodig.
Bij een internationale betaling heb je betalingsgegevens nodig zoals de Bank Identifier Code (BIC of ook wel SWIFT-adres) van de bank, de landcode en IBAN. Lees hier waar je ze vindt.
De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd. De BIC van de ING is INGBNL2A. Voor het ontvangen van geld uit het buitenland op je Betaalrekening wordt soms gevraagd naar het adres van ING.
Een SWIFT/BIC is een 8- tot 11-cijferige code die je land, plaats, bank en filiaal aanduidt.
De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A. Als iemand geld aan u wil overmaken, dan geeft u deze BIC door.
De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A.
Je vindt je IBAN-nummer (International Bank Account Number) op de voorzijde van je debetkaart. Het begint met BE. Je vindt je BIC-code (Bank Identifier Code) op de achterzijde van je debetkaart.
BIC betekent Bank Identifier Code. Het is een code om banken te identificeren, zodat het geld bij de juiste bank terecht komt. Een BIC telt 8 tekens en wordt ook wel SWIFT-code genoemd. De BIC van Triodos Bank is TRIONL2U.
Internationaal zakelijk betalen buiten het SEPA-gebied
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode. Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in. Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren. In dat geval geldt een toeslag.
Verstuur je factuur op briefpapier met je adres en contact gegevens. Vermeld ook je KVK, btw identificatienummer en IBAN en bij inter nationale betalingen de Bank Identificatie Code (BIC).
Wilt u geld ontvangen uit het buitenland? Dan kan de betaler u vragen om uw IBAN en BIC door te geven. Uw IBAN vindt u op uw betaalpas, in het rekeningoverzicht in de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Access Online. De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen. Je leest verderop welke landen in de SEPA-zone vallen en welke BIC jouw bank heeft.
Een IBAN voor ABN AMRO in Nederland bestaat uit 18 tekens:2-cijferige landcode. 2-cijferig controlegetal. 4 tekens van de bankcode van de ABN AMRO.
Algemene Bank Nederland (ABN)