Wastips voor dekbedovertrek en hoeslaken
* Wanneer je je nieuwe beddengoed voor de eerste keer wilt gebruiken, is het aan te raden deze eerst een keer te wassen. Wanneer je je beddengoed eerst wast, kan deze beter het vocht opnemen. * Laad je wasmachine niet te vol.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Gebruik wasverzachter.
Als aanvulling op een kopje baksoda kun je de aanbevolen hoeveelheid van je favoriete wasverzachter toevoegen aan de machine als je je nieuwe lakens wast. Dit levert extreem zachte lakens op. Als alternatief kun je ook alleen de wasverzachter gebruiken.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
9| Wees voorzichtig met de droger
Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.
Aantal dekbedovertrekken per bed
Per bed heb je drie dekbedovertrekken en hoeslakens nodig. Eén dekbedovertrek ligt op het bed, eentje in de was en eentje is reserve in de kast. De echte minimalist heeft misschien voldoende aan twee dekbedovertrekken. Toch zou ik aanraden minimaal 3 sets aan te houden.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Gebruik daarbij een normale hoeveelheid wasmiddel of waspoeder om het dekbedovertrek de eerste keer te wassen. Door niet teveel wasmiddel te gebruiken voorkom je wasstrepen. Bij lichte overtrekken gebruik je een wasmiddel voor gekleurde was en bij donkere was een wasmiddel voor donkere was.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
De meest voorkomende oorzaak van stug en hard wasgoed is het toevoegen van de verkeerde hoeveelheid wasmiddel. Gebruik voor de beste wasresultaten het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Te weinig wasmiddel: het water is niet voldoende onthard. Kalk hoopt zich op in de was.
Was sokken liever niet samen met grote items, zoals beddengoed. Beddengoed eet graag sokken op, gaat het gerucht. Als je geen eigen wasmachine hebt: draai de trommel altijd nog een keertje rond nadat je 'm geleegd hebt. Soms zit er nog een sok tegen de bovenkant gekleefd.
Gebruikelijk is om het beddengoed te wassen op 60 graden. Op die manier kun je huisstofmijt, schimmels en bacteriën doden. Aan de andere kant loop je geen risico op het krimpen van het beddengoed, vooral niet als dat gemaakt is van katoen.
Handdoeken kun je het beste op 60 graden wassen. Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën, waardoor de handdoeken hygiënisch schoon uit de wasmachine komen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.