Ook rijstpap, yoghurt of room met honing, gezouten karnemelk ('ayran', dit is zoute drank van gegiste geitenmelk) worden vaak als ontbijt geserveerd.
Ayran ( turkse karnemelk)
Ayran is drinkyoghurt waar zout en ijswater aan wordt toegevoegd. In plaats van water wordt hier zure wei aan toegevoegd, dit bevat meer voedingsstoffen en probiotische bacteriën. Ayran is de nationale drank van Turkije. Het wordt daar veelal gedronken als verfrissende dorstlesser in het warme weer.
Kefir en Ayran
Binnen Turkije is ayran erg populair. Hoewel het minder populair is, komen we kefir tegen in dezelfde familie van gegiste dranken. Terwijl ayran meestal wordt gezien als een drankje om maaltijden te begeleiden is kefir vooral populair vanwege de voedingswaarde en voordelen van de gezondheid.
Het is goed voor je
Net als melk, karnemelk, yoghurt en andere zuivel zonder toegevoegde suiker, past dit type zuivel prima in een gezond voedingspatroon. Het is een bron van waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (proteïne), calcium en vitamine b12.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie.
Het principe van de bereiding is gelijk. Ook Kefir en karnemelk zijn het resultaat van fermentatie, waarbij bacteriën er voor zorgen dat melksuiker (lactose) wordt omgezet naar goede melkzuren. Het verschil zit echter in het soort bacterie dat wordt gebruikt.
Kefir, de winnaar van de probiotica wedstrijd
Beide zuivelproducten bevatten probiotica, maar kefir bevat meer bacteriën en stammen. Daarnaast houden je spijsvertering en microbioom van onbewerkte en pure voeding, het liefst vezelrijk. Kefir is hier een goed voorbeeld van!
Zowel de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk als de moderne karnemelk zijn gezonde, magere zuiveldranken en passen daarom in een gezond voedingspatroon. Van de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk wordt zelfs gedacht dat deze nog extra gezondheidsvoordelen oplevert.
En ja, ook ayran is fijn voor je darmen. Het is namelijk een bron van onder andere probiotica die onder andere de spijsvertering positief beïnvloeden.
Ayran is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water.
De Turkse drank ayran is een koud, zoutig yoghurtdrankje dat de Turken overal bij drinken. Het lest de dorst, is verfrissend, kalmeert de mond bij pittige gerechten en het zou helpen tegen buikklachten. Het zit ook nog eens boordevol eiwitten en voorkomt uitdroging.
Karnemelk is oorspronkelijk een restproduct bij het maken van boter. Rauwe melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën.Door te roeren / karnen, scheiden door dit zuur de vetten van de vloeistoffen.Het vet is de boter, het vloeibare is karnemelk.
' vraag je je misschien af. Dat is nou juist het mooie, veel voedingstoffen blijven nagenoeg gelijk. In volle, halfvolle en magere melk zitten veelal dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, het verschil is enkel de hoeveelheid vet. Met karnemelk is dit net zo, de hoeveelheid calcium en vitamine B2 zijn bijna net zoveel.
Karnemelk of botermelk (informeel) is een vetarm, zuur en drinkbaar zuivelproduct.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
Koop de enige echte kefir, bij de Kefirshop.nl online winkel. En hier vind u een blog over de verschillen van echte melkkefir, kefir ferment en supermarkt kefir.
Het bevat heel veel gezonde melkzuurbacteriën, dat maakt karnemelk gezond. Deze melkzuurbacteriën zorgen er in je darmen voor dat je darmbacteriën beter werken. En dat zorgt weer voor een goede vertering van je voedsel. Karnemelk is dus goed voor je darmen.
Beide dranken zijn het resultaat van fermentatie en zijn beide gezond voor de darmen. Het is echter wel zo dat je zuivel goed moet kunnen verdragen ondanks dat kefir en karnemelk bij zuivelintolerantie beter wordt verdragen omdat de lactose omgezet wordt door fermentatie .
In Duitsland heet karnemelk dan ook 'Buttermilch' en in het Engels wordt karnemelk 'Buttermilk' genoemd. Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door het aanzuren van magere melk. Door magere melk aan te zuren met melkzuurbacteriën, wordt de lactose in de melk omgezet in melkzuur.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
In veel toeristische restaurants wordt in plaats van Turkse koffie ook wel Nescafé geserveerd. De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed.
Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven daarna tot laat open. Alleen tijdens de ramadan moet u rekening houden met beperkte openingstijden. Tijdens de vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken.