In feite is het antwoord vrij eenvoudig: met 2 of 3 op dezelfde step rijden is niet verboden. En dus mag het impliciet wel. De Wegcode voorziet namelijk geen wetgeving op dit vlak.
De wegcode verbiedt niet expliciet dat je met 2 personen op een step mag rijden. Het is echter duidelijk dat als je met twee volwassen personen op zo'n step rijdt het voor de bestuurder quasi onmogelijk is om 'voortdurend de nodige rijbewegingen uit te voeren'.
Voor het besturen van een e-step met zadel moet men minstens 16 jaar zijn. Voor beide categorieën moet de e-step verzekerd worden als bromfiets en ingeschreven worden. Ook de andere regels voor bromfietsen gelden voor e-steps met zadel: Het is verplicht een helm te dragen.
Regels voor gebruik e-step
U bent 16 jaar of ouder. U heeft geen rijbewijs nodig. U hoeft geen kenteken aan te vragen. U hoeft geen helm op.
In Nederland en België geldt er geen verplichting voor het dragen van een helm op de e-step. Wel is er in België een uitzondering gemaakt voor elektrische steps met een zadel die tussen de 25 km/u en 45 km/u gaan.
En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden. Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.
De meeste e-steps halen op papier een maximale snelheid tussen de 20-30 km/h. De daadwerkelijke topsnelheid kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder: Het gewicht van de bestuurder.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet. Voor e-steps die wel zijn goedgekeurd, geldt dat ze ook niet op de stoep mogen.
De Kickbike Fatmax is de off-road versie van de Kickbike Cruiser. Deze step van Kickbike valt onder de categorie bijzondere bromfietsen en is goedgekeurd door het RDW. Je kunt met deze elektrische step dus zonder problemen de weg op.
Hoe maak je gebruik van een Lime step? Bekijk in de app waar het dichtstbijzijnde Lime voertuig staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is. Tik op 'Groepsrit' indien je meerdere voertuigen (maximaal 5) met één app wilt ontgrendelen.
Op privé terrein of speciale terreinen voor elektrische steps, mogen jongeren, jonger dan 16 jaar, wel met een e-step rijden. Om met een elektrische step met zadel, met een maximale snelheid van 45 km/u te rijden, moet je minstens 16 jaar zijn en over een AM rijbewijs beschikken.
Het is in Nederland verplicht om een elektrische step te laten verzekeren. De RDW categoriseert een e-step als bijzondere bromfiets. Hiermee dient het voertuig voorzien te zijn van een verzekeringsplaatje en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN).
De minimumleeftijd voor gebruik van de e-steps is 16 jaar.
In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd. Het RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.
Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger. U moet zich dus houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Dus de wet beschouwd iemand op de step als een voetganger. Dat betekent dat je met een step moet rijden op stoep, voetpad of fietspad.
Wat is een e-step met trapondersteuning? U stept zelf op deze e-step. Door de hulpmotor gaat u harder vooruit. Maar niet harder dan 25 kilometer per uur.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg. Hiervoor gelden ook dezelfde verkeersregels als voor de Segway i2 & x2. Deze producten zijn momenteel niet toegestaan op de openbare weg. Je kunt er wel op eigen terrein en binnen mee rijden.
Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger. U moet zich dus houden aan de verkeersregels voor voetgangers.
Voor wie met skateboard, step, skates, ... sneller rijdt dan voetgangers, wordt gelijkgesteld met een fietser. Verplicht gebruik van het fietspad, voorrang verlenen aan voetgangers op het zebrapad, ... en alle andere regels die gelden voor fietsers.
In België, Duitsland en Amerika is de e-step toegestaan en is regelgeving opgesteld. Daar is het niet toegestaan om op de weg tussen het verkeer te rijden. Alleen als er geen enkele andere mogelijkheid is om op een voor langzaam verkeer bestemde weg (fietspad), mag het in die landen.
Steppen is fitness en cardio in één!
Behalve de spiergroepen die je ermee aanspreekt, verband je ook de nodige calorieën. Het is een ideaal alternatief voor hardlopers, doordat je knieën en enkels (veel) minder zwaar belast worden.
Steppen als workout: Calorieën verbranden
Een onderzoek van de Universiteit van Brighton heeft uitgewezen dat je met steppen zo'n 350 calorieën per uur verbrandt. Met fietsen verbrand je in dezelfde tijd 270 calorieën. De Micro-step kan dus een mooie start zijn om wat extra gewicht te verliezen.
Je krijgt er misschien geen Kardashian-kont van, maar je gebruikt wel degelijk je bilspieren als je stept. Ook je dijen en kuiten krijgen een goede workout met als fijn extraatje dat je je knieën en enkels minder belast dan bij hardlopen.