Hoe snel kun je leren snowboarden? De meeste snowboarders leren de basis binnen een week, waarna ze de piste of de baan op kunnen, of zelfs off-piste kunnen gaan.
Leren snowboarden. Snowboarden leren is niet moeilijk, maar het gaat echt heel anders dan skiën. Het grootste verschil is dat je niet 2 maar 1 'ding' onder je voeten hebt en dat je schuin staat. Om te gaan snowboarden komende winter is het dan ook belangrijk om goede techniek te leren.
Er is geen definitief antwoord voor hoeveel lessen je nodig hebt als je voor het eerst leert skiën of snowboarden. Iedereen leert namelijk in een ander tempo. Andere factoren die een rol zullen spelen, zijn je lichamelijke conditie.
Kind of volwassene – iedereen kan leren skiën of snowboarden en hiervan ook als beginner volledig genieten. Wie voor het eerst op skivakantie gaat, heeft veel baat bij een goede voorbereiding en een bepaalde basiskennis.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
Kortere en zachtere boards zijn geschikt voor beginners aangezien ze je eerste bochten en tricks gemakkelijker maken. Een all-mountain snowboard zal je helpen de berg te bedwingen en snel te leren.
Zorg ervoor dat je lichaam zo recht is al een plank, je niet in je onderrug gaat hangen of je billen te veel omhoog steken. De Russian twist is een oefening voor de schuine buikspieren die wederom belangrijk zijn voor het roteren van het bovenlichaam in de bochten tijdens het skiën of snowboarden.
De hoogste snelheid op ski's die ooit is gemeten, is de duizelingwekkende vaart van 254,96 km/h, en het wereldrecord snowboarden staat op 'slechts' 203,28 km/h.
Om goed rond te sturen moet je gebruik maken van je kanten. Deze beweging kun je maken vanuit je benen. Door je enkels en knieën te buigen kun je het board op z'n kant zetten. Als je dat met beide benen tegelijk doet en goed je knieën en enkels buigt, zal het snowboard veel makkelijker sturen.
Het is heel belangrijk dat je je gewicht verdeeld over je twee voeten. Zodat je altijd optimaal kunt bewegen, naar voren en naar achteren. Veel mensen die net beginnen met snowboarden, die staan meestal teveel achterop het board. Dan wordt het heel lastig om te leren sturen.
Goofy of regular zijn termen uit het skateboarden. Een regular staat met de linkervoet vooraan. Goofy doet het met de rechtervoet vooraan. Goofy is inderdaad vernoemd naar de Walt Disney-stripfiguur Goofy die met zijn rechtervoet vooraan op zijn skateboard stond.
Je kunt het best kiezen voor laagjes kleding. Begin met de eerste laag met een pulley die vocht afdrijvende eigenschappen heeft. De tweede laag, bijvoorbeeld een trui, houdt de warmte van je lichaam vast. De laatste laag, een goede jas, biedt bescherming tegen wind, regen en sneeuw.
Je ski- en snowboardbroek moet iets langer zijn dan je gewone broek, maar niet zo lang dat hij vast kan komen te zitten in je bandjes! Een vuistregel is dat ze tot net onder je enkelbot reiken. Deze extra lengte is bedoeld om je boots gedeeltelijk te bedekken met de broekspijp.
Opvallend is dat snowboarders 50 tot 70 procent meer kans hebben om gewond te raken, door hun spectaculaire sprongen en trucjes, maar dat skiërs meer risico lopen op ernstige verwondingen. Daarnaast hebben snowboarders 30 procent minder kans het leven te laten op de piste.
Knieën. Snowboarden is beter voor de knieën dan skiën. Als je met een snowboard door de sneeuw klieft, belast je je knieën niet al te erg. De meeste knieblessures bij snowboarders zijn het resultaat van een botsing of een plotselinge rare draai.
Gemiddeld genomen ervaren wintersporters skiën als makkelijker te leren en mee te starten, maar moeilijker om echt goed te beheersen. Snowboarden wordt gemiddeld genomen exact omgekeerd ervaren: moeilijker om te leren, maar uiteindelijk makkelijker om de techniek te beheersen.
Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
Kayleigh Polman, sportfysiotherapeut: “Vaak wordt ons gevraagd of wintersporten wel kan zonder een voorste kruisband. Skiën is een sport waarbij juist de kracht van de bovenbeenspieren erg belangrijk is en daarom ook goed mogelijk zonder de hersteloperatie van de voorste kruisband”.
Als je snowboard, val je altijd voorover of achterover. Zijwaarts vallen is vrijwel onmogelijk. Iedereen heeft bij het vallen de reflex om beide armen te strekken en je op te vangen op je handen. Maar juist dat moet je niet doen!
Als je wil carven moet je je ski's kantelen. We moeten dus gaan “kanten”. Dat doe je door op de 'zijkant' van je voeten te skiën en je knieën naar de binnenkant van de bocht te kantelen. Met het maken van de bochten rollen je voeten eigenlijk van links naar rechts.