Baklava's bewaren Bewaar de baklava wanneer ze zijn bezorgd in het afgesloten doosje en op kamertemperatuur. Je kunt ze niet bewaren in de koelkast. Om de juiste smaak te ervaren, adviseren wij u om uw baklava uiterlijk zeven dagen na de aankoop te consumeren.
Baklava is op kamertemperatuur, buiten de koelkast, nog een week goed. Zorg er dan wel voor dat je de baklava in een goed afgesloten plastic bak bewaart zodat de suikersiroop niet opdroogt. Baklava kan ook in de vriezer worden bewaard: de baklava is dan 3 maanden houdbaar bij een temperatuur van -18°C.
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.
Het bestaat uit meerdere laagjes filodeeg. Dat is een soort bladerdeeg met daarin gemalen nootjes, meestal pistachenoot, maar soms ook wel walnoten. En het is dan allemaal doordrenkt in boter en suikersiroop. Baklava wordt in heel veel landen gegeten en iedere regio kent zijn eigen versie.
Baklava is een heerlijke lekkernij die je bijvoorbeeld kunt serveren bij het Suikerfeest na het afsluiten van de ramadan. Helaas is baklava zo ongezond (met bijna 350 calorieën en 19 gram vet per portie) dat je er na het nuttigen spontaan nog een maand vasten achteraan zou plakken.
Baklava (spreek uit: 'BAK-lah-vah') is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. De soorten noten verschillen, van walnoten in het koelere noorden tot amandelen en pistachenoten in het zuiden en oosten.
1 kilo = 7000 kilocalorieën
Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 kilocalorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Baklava is een Turkse zoete lekkernij. Het gerecht bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een laag met gemalen nootjes.
Zo kan je baklava 4 – 5 dagen bewaren. Ik kan niet aanraden baklava in koelkast te bewaren. Dan worden de suiker en boter erin hard. Dan zal de suikersiroop niet zo lekker kleverig zijn en droog worden.
In 2013 werd baklava uit de Turkse delicatessenprovincie Gaziantep het eerste Turkse product dat werd geregistreerd op de lijst met beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen.
De naam baklava is afgeleid van het Perzische woord voor 'opstapelen'. Baklava bestaat namelijk uit laagjes filodeeg met een vulling van noten, roomboter en suiker. Dit wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel en citroenrasp en overgoten met siroop. Een heerlijk zoete opstapeling, dus.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden?Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren. Volgens het Voedingscentrum is 4 graden de ideale temperatuur voor de koelkast.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) baklava. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'baklava'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Als u zich afvraagt wat nu het verschil is tussen deze twee, dan kunnen we dit beantwoorden met een heel simpel 'niks'. Het is exact hetzelfde gemaakt en ook wordt het op dezelfde manier geserveerd en gegeten. De Grieken noemen het loukoumi en de Turken noemen het, u raadt het al, Turks fruit.
Er zit 7,4 gram vet in 1 stukje (30 gram) baklava, waarvan 2,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Een portie baklava, turks gebak komt overeen met 75 gram.
Een traditioneel dessert uit het zonnige Griekenland
Griekse baklava is een heerlijk traditioneel dessert dat bekend staat om zijn lagen knapperig filodeeg en rijke, zoete vulling van gemalen noten en siroop.
Aangezien het Midden-Oosten, het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Balkan ooit het Ottomaanse geografische gebied vormden, kan worden aangenomen dat baklava als een Ottomaans dessert wordt beschouwd.