Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg. Soms kan het nuttig zijn zonder tandpasta te poetsen. Smeer dan na de poetsbeurt met uw vinger wat fluoridetandpasta op de tanden. Zo brengt u toch fluoride op de tanden aan.
Bij het teveel inslikken tegelijk wat je heel soms ziet bij kinderen, kan buikpijn en misselijkheid optreden. Dit komt omdat fluoride in de maag wordt omgezet in hydrofluoridezuur wat een agressieve etsende (bijtende, beschadigende) stof is.
Wanneer er 75 mg fluoride (¾ - 1 tube fluoridetandpasta) of meer binnen korte tijd wordt ingenomen, moet het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht om zo nodig de maag leeg te laten pompen en te laten spoelen. De hoeveelheid van 75 mg fluoride kan dodelijk zijn voor een kind.
Ook kunnen er vlekken op je tanden ontstaan als je lange tijd veel fluoride inslikt. Als je tandpasta uitspuugt na het tandenpoetsen, krijg je niet zulke grote hoeveelheden fluoride binnen. Ook is het niet erg als je een keer per ongeluk tandpasta doorslikt. Jonge kinderen slikken wel vaak tandpasta in.
In de gebonden vorm is fluoride niet meer giftig. Fluoride is in het lichaam een onderdeel van de tanden en botten. Tanden zijn door de opname van fluoride uit de voeding beter bestand tegen tandbederf. Een ander woord voor tandbederf zijn cariës of gaatjes.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
De meeste tandartsen raden aan fluoridetandpasta te gebruiken om tandbederf te voorkomen. Fluoride heeft bewezen dat het tandbederf met minstens 40 procent vermindert.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Van de lage concentraties in de tandpasta wordt je niet direct ziek, maar op de lange termijn heeft het zeker invloed op de gezondheid. Na verloop van tijd kan dit tot ziekte leiden. Mensen die teveel fluoride in 1 keer binnenkrijgen, krijgen vaak buikpijn en worden misselijk.
De Consumentenbond heeft in een onderzoek tandpasta's van verschillende merken met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij onder meer naar de prijs, de hoeveelheid fluoride, de schurende werking en de vlekverwijdering. En onze Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta is daarbij uitgeroepen tot Beste Koop!
Ook jodium kan de uitscheiding van fluoride via de urine stimuleren. Een andere manier om fluoride kwijt te raken is door te zweten, aangezien fluoride samen met vele andere toxische stoffen, zoals zware metalen, wordt uitgescheiden via zweet.
Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen. Zo kan een overmatig gebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Dit wordt fluorose genoemd. Bij een eenmalige overdosering komt er veel te veel fluoride in het lichaam en dit kan een heftige reactie opleveren.
De belangrijkste stoffen in tandpasta zijn fluoride, schuurmiddelen en wasactieve stoffen. Wasactieve stoffen worden gebruikt in was- en reinigingsmiddelen (zoals afwasmiddel en wasmiddel) en persoonlijke verzorgingsproducten (zoals shampoo en handzeep).
Slikken, spugen of spoelen? Gebaseerd op de hiervoor beschreven risico's van hoge doseringen aan fluoride, is het advies om de tandpasta na het poetsen niet door te slikken. Mocht dit af en toe en/of in kleine hoeveelheden gebeuren, is dit niet schadelijk.
Het voordeel van tandpasta zonder fluoride
Zo heeft een internationaal onderzoek uitgewezen dat fluoride een neurotoxine is. Een neurotoxine is een gifstof die schadelijk is voor ons zenuwstelsel. Fluoride is een stof die word opgenomen door je slijmvliezen als je je tanden poetst met een tandpasta met fluoride.
Wat is het verschil tussen fluor en fluoride? Fluor is een gas. Als dit gas aan een andere stof wordt gebonden dan wordt dat fluoride genoemd.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Uit een studie uit 2020, gepubliceerd in Science Signaling, bleek dat te veel blootstelling aan fluoride zichtbare misvorming van het tandglazuur kan veroorzaken. En daarnaast zou het zelfs je bewegingsapparaat (het orgaansysteem waardoor de mens zich kan voortbewegen) op toxische niveaus kunnen aantasten.
Te veel fluoride
Dit worden zebratanden genoemd. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride. Als een kind ongeveer 100 fluoridetabletjes in één keer heeft gegeten is het belangrijk een arts te raadplegen.
Een hoeveelheid ter grootte van een erwt voor volwassenen
Voor volwassenen of iedereen die oud genoeg is om zelfstandig de tanden te poetsen (ook kinderen die goed kunnen spoelen en flossen), is slechts een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt nodig. Meer dan dat is niet nodig.
De olie kalmeert en reinigt de mondholte, het bindt de bacteriën. Ringana gaat nog een stap verder en heeft een tandolie die de tandpasta vervangt.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.