Het kan zijn dat uw hamster probeert te ontsnappen omdat zijn kooi te klein is. Als hamsters op een plaats zijn waar ze niet willen zijn en er geen weg naar buiten is, dan zullen ze proberen naar buiten te komen door aan de kooi te knagen.
Hamster kunnen zich door heel kleine gaten wringen en hout en plastic kapot bijten. Als u ergens een plek in de kooi ziet waar uw hamster heeft geknaagd, kan dit een gat worden waardoor uw hamster zal ontsnappen. Ook moet u goed nadenken over waar u de kooi neerzet.
Je kunt je hamster naar je toe lokken door hem een snack aan te bieden. Je kunt deze tussen je vingers houden en aan hem geven of je kunt de snack op je platte hand leggen. Als je je hamster op je handen hebt, hou hem dan in zijn kooi. Train dit eerst meerdere malen zodat hij het gewend is om op je hand te zitten.
Kijk overal. Je zult waarschijnlijk moeten zoeken onder, in, tussen, achter en naast alles in je huis. Als je denkt dat dit een afschrikwekkende taak is, dan heb je gelijk. Hamsters zijn kleine diertjes en kunnen zich in zo'n beetje elk klein kiertje persen waar een donkere, warme en veilige schuilplek is.
Dwerghamsters zijn geen klimmers, Syrische (Goud)Hamsters ook niet. De enige dwerghamstersoort die wel redelijk kan klimmen zijn Chinese Dwerghamsters. Dankzij hun iets langere staart kunnen ze de balans ook beter vasthouden.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Een reden dat veel hamsters klimmen in traliekooien is dat ze zich vervelen. (Een te kleine kooi bijvoorbeeld, of te weinig uitdaging). En als een hamster wel behoefte heeft aan klimmen, kun je ze klimspeelgoed/klimhuisjes/takken geven.
Een dier dat honger heeft zal te weinig energie hebben om lekker bezig te zijn zoals het hoort. Sloomheid, niet willen rennen in zijn loopradje of hele dagen niet uit zijn huisje komen is een veelvoorkomend resultaat van zwakte.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Hamsters hebben geen groot geheugen. Ze kunnen bepaalde plaatsen onthouden waar ze ooit wat lekkers gevonden hebben en ze kunnen bepaalde geluiden zoals stemmen herkennen.
In het wild komen hamsters voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken. Pas wel op: omdat een hamster snel schrikt, springt hij zomaar uit uw hand. Til een hamster daarom nooit hoog boven de grond op. Houd uw hand en hamster laag, het liefst boven z'n hok met zachte bodembedekking!
De meeste hamsters hebben ook genoeg reserves om een dag of 2, 3 op te teren lijkt me. Niet teveel zorgen maken!
Is er nog hoop dat hij leeft? Jeetje, een hamster kan vrij lang zonder water maar hij zal behoorlijk verzwakt zijn... Als het vannacht rustig is en donker is het dan gewoon een kwestie van goed luisteren. Je hoort hem dan vanzelf knabbelen en scharrelen.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Opdat je hamster zich niet verveelt en niet te dik wordt, rust je de kooi het best uit met enkele toffe speeltjes. Heel wat speelgoed voor knaagdieren vind je in je lokale dierenspeciaalzaak. Andere keren heb je het nodige gewoon reeds in huis, al weet je het zelf nog niet.
Ja tralieknagen kan ook gevaarlijk voor je hamster zijn. Hij kan er namelijk hersenbeschadiging door krijgen. Er wordt een verschuiving in de hersenen veroorzaakt. Ook kan je hamster door het tralieknagen zijn tandjes beschadigen of zelfs helemaal afbreken.
Zachte geluidjes
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.