Vaak heeft u dan tussen de medicijntoedieningen door een infuus met vocht aan de CVC. Dit voorkomt dat de CVC verstopt raakt. Op de uiteinden van deze slangetjes kan een schroefdopje (bionecteur) zitten. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit altijd doorgeven aan de arts.
1x per week de Bionecteur (het afsluitdopje) vervangen. 1x per week de transparante folie vervangen (Tegaderm). 1x per week de insteekopening verzorgen. 1x per drie weken de Grip-Lok pleister vervangen.
Bionector TKO, verbindingsadapter; voor aansluiting in een infuussysteem bij bloedafname, intermitterende injecties of continue infusies van vloeistoffen of geneesmiddelen. De verbindingsadapter bestaat uit een gesloten, naaldloos en neutraal systeem met een anti-retourklep.
Om medicijnen toe te dienen via de bloedvaten en bloed af te nemen voor onderzoek is een infuus nodig. Een infuus veroorzaakt schade aan de bloedvaten. Als er vaak medicijnen via de bloedvaten gegeven worden of vaak bloed afgenomen moet worden kan een PICC-lijn een goed alternatief zijn om schade te voorkomen.
Een PICC-lijn plaatsen gebeurt met een plaatselijke verdoving. De interventieradioloog plaatst de lijn onder geleiding van echo. Hierna wordt met röntgendoorlichting gekeken of deze goed is geplaatst. Daarna wordt het zichtbare deel van de katheter stevig aan de huid bevestigd met een kleefpleister.
De PICC-lijn voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten door veelvoudig inbrengen van infuusnaalden en behandeling. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibel infuusslangetje in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.
Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer een jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop. Doorgaans wordt de PICC-lijn na het afsluiten van de behandelingen door de verpleegkundige verwijderd.
Door de chemotherapie kunnen bloedvaten moeilijker aan te prikken worden en ook gevoeliger. Sommige bloedvaten krijgen door de chemotherapie een harde wand waardoor zij niet meer aan te prikken zijn. En sommige patiënten hebben van zichzelf weinig bloedvaten, die ook nog eens moeilijk aan te prikken zijn.
Voor de eerste maand zijn de kosten hiervan ongeveer 60 euro, de weken hierna kan materiaal los besteld worden en zijn de kosten lager. Wanneer contact opnemen? Zolang u de PICC lijn heeft, is het belangrijk om op tijd eventuele klachten aan te geven.
Hickman® is de merknaam voor een getunnelde, diepe veneuze katheter. Het is een hol slangetje van ongeveer 90 cm lang met een, twee of drie uiteinden (lumina).
Verwijder de katheter tijdens een uitademing; laat de cliënt eerst inademen, dan de adem even vasthouden, bij de uitademening wordt de katheter in een vloeiende beweging verwijderd. Het is aan te bevelen dat er een tweede persoon aanwezig is om de ader zonodig af te drukken.
Naaldloze connectoren worden gebruikt voor het afsluiten van infuussystemen, het intermitterend toedienen van medicatie zonder gebruik te maken van een naald. Ze kunnen worden aangesloten op infuussystemen en driewegkranen.
Driewegkraantjes geven de mogelijkheid om medicatie (in geval van nood) apart bij te spuiten en/of meerdere infuusslangen tegelijk aan te sluiten. Het kraantje geeft de mogelijkheid om snel te schakelen tussen de aansluitpunten. Een driewegkraantje kan direct op het uiteinde van de infuuscanule gekoppeld worden.
De belangrijkste reden om een centrale lijn in te brengen is het toedienen van bepaalde, vaak vasoactieve, medicatie. Deze medicatie kan of mag niet via een gewoon infuus (perifeer infuus) worden toegediend om uiteenlopende redenen.
De meest voorkomende complicaties zijn: Pijn: soms leidt de manipulatie van de arm tijdens de punctie tot pijnklachten. Dit wordt opgevolgd op de afdeling en zo nodig krijgt u pijnstillers. Nabloeding: op de verpleegafdeling wordt dit regelmatig gecontroleerd.
Een PICC-lijn is een katheter (een holle buis). PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. We plaatsen de katheter in een ader van de bovenarm tussen de binnenkant van de elleboog en de oksel. Het uiteinde van de katheter komt in de grote holle ader in de borstkas.
3 Spoel de katheter en sluit deze goed af
Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening.
Douchen is toegestaan. Baden en zwemmen raden we af. Als er vocht onder de pleister komt, moet deze vervangen worden. U mag niet aan uw oksels opgetild worden omdat de PICC-lijn dan kan verschuiven.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Bij TPV wordt voeding niet via de darm gegeven, maar via een infuuspomp met een dun slangetje rechtstreeks in uw bloedbaan. Het dunne slangetje (centraal veneuze katheter of centrale lijn) wordt in een groot bloedvat geplaatst.
Tijdens het inbrengen van het centraal infuus is de kans op infectie groter dan bij het perifeer infuus. Daarom brengt de specialist dit infuus in op een plaats waar hij bacterievrij kan werken, bijvoorbeeld op een behandelafdeling of in een operatiekamer.
Een perifeer veneuze canule, centraal veneuze katheter (CVK, al of niet getunneld) of een veneus poortsysteem, wordt gevuld ('slot') of doorgespoeld. Dit wordt flushen genoemd. In dit document wordt het flushen beschreven van veneuze canules, veneuze katheters en veneuze poortsystemen bij volwassenen.
Dit kan enkele weken of maanden nodig zijn. Als u langdurig bepaalde medicijnen nodig heeft die alleen via een infuus gegeven kunnen worden, wordt een CVC ingebracht. De CVC kan lang blijven zitten. Het infuusnaaldje dat in een bloedvat in uw arm wordt ingebracht, moet vaak na een aantal dagen weer vervangen worden.