Zonnebrandcrème en zonnebrandolie gebruik je beide ter bescherming tegen zonlicht. Het verschil is dat je door zonnebrandcrème te gebruiken minder bruin wordt dan wanneer je zonnebrandolie gebruikt. Door zonnebrandolie op te smeren wordt je sneller bruin en je krijgt er nog een mooie glanzende huid van ook!
WAT IS EEN ZONNEBRAND MET MINERALE FILTERS? Een minerale zonnebrand bevat, zoals de naam al vertelt, minerale zonnefilters. Deze zonnefilters beschermen je huid op een andere manier dan chemische UV-filters. Minerale UV-filters creëren een beschermend laagje op het huidoppervlak om zonnestralen te weerkaatsen.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
Aangetoond is dat deeltjes oxybenzone door de huid kunnen dringen en zo in het lichaam terechtkomen. In dit onderzoek is vastgesteld of natuurlijke producten, zoals canolaolie, citronellaolie, olijfolie of kokosnootolie werken als uv-filter en daarmee mogelijk een alternatief kunnen zijn voor de 'standaard' zonfilters.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Zonnecrème bevat de UV-filter oxybenzone, die in hoge concentraties kankerverwekkend en hormoonverstorend is bij dierproeven. Zonnecrèmes, ook de goedkopere, bevatten echter een zeer lage concentratie oxybenzone en zijn gegarandeerd veilig.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
O.a. babyolie, olijfolie en zonnebloemolie helpen je om super snel bruin te worden. Als je dit gaat doen, let dan er goed op je huid en blijf nooit lang in de zon zitten.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Olijfolie als aanvulling op zonnebrand
Ook wanneer je zonnebrand smeert. Een interessant weetje is dat wanneer je niet te lang in de zon zit en je netjes zonnebrand smeert, olijfolie een toevoeging kan zijn. Disclaimer: je smeert het niet tegelijk op, dat wordt een smeerboel.
Kokosolie heeft een aantal positieve effecten voor je lichaam wat betreft UV-licht. Maar je zou het niet moeten gebruiken als vervanger van zonnebrand. Als je je huid extra wil beschermen kan je kokosolie gebruiken, maar vergeet niet eerst om jezelf met zonnebrand - met minstens factor 30 - in te smeren.
Wortelolie is een fijne gezichts- en huidolie. Vooral bij vermoeide en bleke huid prima te gebruiken. Het herstelt de huid, is voedend, gaat veroudering tegen en geeft de huid een frisse tint. Je kunt het zo puur gebruiken of een beetje olie toevoegen aan je dag- of nachtcreme.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Eet kilo's wortelen. In de oranje stengels van wortelen zit bètacaroteen: een stof die er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Maar ook abrikozen, meloenen, paprika's, pompoen, spinazie, broccoli… zitten boordevol carotenoïden die zich ophopen in je huid, waardoor ze de kleur iets kunnen beïnvloeden.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.