Het grootste verschil is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat dan 'gewone' yoghurt en kwark doordat er meestal eiwitpoeder wordt toegevoegd. Door het hoge eiwitgehalte heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt.
Skyr is een traditioneel zuivelproduct uit IJsland dat lijkt op yoghurt, maar een dikkere en romigere textuur heeft. Het wordt gemaakt van magere melk die verhit en vervolgens afgekoeld wordt, en daarna vermengd wordt met levende (goede) bacteriën.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Als je bezig bent met afvallen of gewicht wilt behouden, kan Skyr yoghurt een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet. Het hoge eiwitgehalte in Skyr yoghurt zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Ja, de bacteriën in Ísey Skyr zijn levend en actief. Het product bevat onder andere de probioticum Bifidobacterium bifidum en Islandicus culturen.
Qua smaak is het meestal wat minder zuur dan yoghurt. Ook aan Skyr wordt stremsel toegevoegd: het zogenaamde 'Skyr'-stremsel. Daardoor valt het net als kwark in de categorie verse, zachte kaas. Skyr heeft overeenkomsten met yoghurt en kwark, maar er zijn ook verschillen.
Bovendien heeft skyr dus die kaasbehandeling ondergaan, waardoor hij - net als plattekaas - heel veel eiwitten bevat. Weinig vet, veel eiwitten: het ideale krachtvoer voor sportlui. En aangezien skyr ook weinig koolhydraten bevat, is hij ook het ideale krachtvoer voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, zoals keto.
Traditioneel bereide skyr smaakt zacht zuur met een lichte zoete nasmaak. IJslandse fabrikanten voegen bij de commercieel gemaakte skyr vanaf het begin van de 21ste eeuw allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen toe, zoals vanille, blauwe bes of aardbei.
Je cholesterol verlagen doe je ook met: Meer magere zuivelproducten: zowel kaas als melk, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr vinden we verzadigde vetten, wat je ongezonde LDL-cholesterol verhoogt.
Skyr is een gefermenteerd zuivelproduct dat wereldwijd steeds populairder wordt.
Verwarm de Skyr in een pan (niet te heet laten worden en absoluut niet laten koken, anders gaat het schiften!) en los hierin de gelatineblaadjes in op. Voeg ook de frambozen toe (vers of diepvries). Mocht je de taart wat zoeter willen, dan kan je in deze stap ervoor kiezen om suiker toe te voegen.
Soorten yoghurt
Vervolgens wordt de bovenste, waterige laag afgeschept, waardoor de yoghurt verder indikt. Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Deze soort yoghurt bevat meer vet en calorieën dan gewone volle. Er wordt immers room aan toegevoegd, waardoor hij gemiddeld 10% vet bevat. Daardoor kun je deze soort yoghurt scheppen en gebruiken om zure room of crème fraîche te vervangen.
Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Daarnaast is Almhof skyr van nature hoog in eiwit en bevat het 0 procent vet. Het is gemaakt met de beste ingrediënten en zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Hiermee speelt Almhof perfect in op de gezondheidsbehoefte van de consument.
Oorspronkelijk wordt Skyr met gepasteuriseerde, afgeroomde melk gemaakt. Hier worden volgens, net als bij melkkefir, levende bacterieculturen aan toegevoegd. Daarnaast wordt er actieve Skyr toegevoegd, waarmee de bacteriegroei in de kwark wordt gestimuleerd.
Handige informatie over dit product
Dit is het Europese Bio-keurmerk voor biologisch. Zo weet je zeker dat een product ook echt biologisch is. Arla biologische skyr is een heerlijke yoghurt IJslandse stijl. Van nature rijk aan eiwit en bevat 0 procent vet.
Arla Pro skyr is van nature rijk aan eiwit, bevat 0.2% vet en heeft een zuivere, frisse en volromige smaak. Na opkloppen bereik je tot wel 30% meer volume. Deze stand blijft behouden in de koeling tot wel 2 dagen.
Provamel Skyr Style is een heerlijk plantaardig alternatief voor kwark. De kwark zit boordevol eiwitten en heeft precies de structuur die je wilt! In hun assortiment vind je de smaken Naturel, Framboos en Limoen-melisse.
Lidl biedt naast de Skyr een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Skyr, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Arla skyr naturel, Arla skyr vanille & Arla skyr 450 gram.
Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de melk goed schud, maar ook door het roeren met lepel.De vloeibare wei komt vrij en zal uiteindelijk aan de oppervlakte terecht komen. Dat laagje water in jouw bakje kwark of yoghurt is dus gewoon wei. Natuurlijk kun je het eruit gieten en wegspoelen.