Hoeveel verplichte vrije dagen vastleggen? Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties). Dat zijn collectieve vakanties.
De werkgever mag verplichte vrije dagen aanwijzen als dat in de cao of de arbeidsovereenkomst is opgenomen. In de cao of arbeidsovereenkomst staat dan ook over hoeveel dagen het elk jaar gaat. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Mag je baas zomaar vakantiedagen inplannen als hij geen werk voor je heeft? Nee. In de wet staat dat opname van vakantie met instemming van de werknemer moet gebeuren. Je werkgever kan je dus nooit verplichten om vakantiedagen op te nemen als hij geen werk voor je heeft.
Voor het aanvragen van een snipperdag geldt een uiterste datum van 2 (zaterdagvoetbal) en 3 maart (zondagvoetbal) 2024. Hieronder staat alle specifieke informatie vermeld.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. Het verlof duurt maximaal 6 keer uw wekelijkse werkuren en u moet het opnemen binnen een jaar na de 1e dag van het verlof.
Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode. Afwezigheid van collega's of vervangers om een andere reden, bijvoorbeeld ziekte.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Voor werknemers met een deeltijd dienstverband tot maximaal 20 uur gemiddeld per week wordt op verzoek van de werknemer in overleg één vaste roostervrije dag per kalenderweek vastgesteld. Per zeven dagen wordt een werknemer maximaal vijf dagen ingeroosterd, tenzij met de werknemer anders is overeengekomen.
Kun je eigenlijk wel ontslagen worden als je op vakantie bent? Het voelt misschien gek, maar dat kan inderdaad.Je werkgever heeft dan wel een ontslagvergunning van het UWV nodig. Pas nadat die vergunning is verleend, kan je werkgever je arbeidsovereenkomst opzeggen.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Als je je wettelijke vakantiedagen niet hebt opgenomen, kun je die niet meenemen naar het volgende jaar.Soms kun je het vakantiegeld nog wel uitbetaald krijgen.
Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022. Wanneer u voor 1 juli 2022 deze 28 wettelijke vakantie-uren niet heeft opgemaakt, dan vervallen deze dagen. Dus na 1 juli 2022 kunt u geen gebruik meer maken van deze 28 wettelijke vakantie-uren wanneer u deze niet heeft opgenomen voor deze datum.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
De werkgever moet altijd eerst de wettelijke dagen afschrijven van een werknemer die verlof aanvraagt. Een werknemer moet alert zijn als hij of zij nog veel bovenwettelijke vakantiedagen heeft die komen te vervallen.
Is er geen collectieve regeling van kracht, dan kan het tijdstip waarop de arbeidstijden bekend gemaakt wordt overeengekomen worden met de medewerker. Zijn er bij uitzondering geen nadere afspraken gemaakt, dan dient de werkgever de arbeidstijden 28 dagen van tevoren bekend te maken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Parttimers die vrije feestdagen mislopen, moeten daarvoor in principe worden gecompenseerd. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Maar werkgevers hoeven zich daarvan niet per se iets aan te trekken.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Alleen bij zwaarwegende redenen kan de werkgever een werknemer weigeren zijn vakantiedagen op te nemen bij einde dienstverband. Wettelijke vakantiedagen dienen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd te worden opgenomen.
'De hoogste piek in welbevinden bereiken ze na acht dagen. ' Van de gemiddeld vijf weken vakantie per jaar zou je dus het beste een of twee vakanties van meer dan acht dagen kunnen plannen en de resterende vakantiedagen over het jaar kunnen verspreiden, concludeert De Bloom.
In de wet is bijvoorbeeld niet geregeld hoe lang een medewerker maximaal op vakantie mag. De wet kent alleen een minimale termijn; de werknemer moet jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten van een vakantie kunnen genieten.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.