Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Ze leggen gemiddeld 180 eieren per jaar maar dit scheelt per fokker. De Welsumer kip legt donkerbruine eieren. De schaal van het ei is matglanzend en heeft donkere spikkels en spatten.
Het kippenras bepaalt de kleur van een ei. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte eieren, een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren. Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Zwartpootkip wordt ook wel poulet noir genoemd en die naam spreekt natuurlijk voor zich. Deze kip heeft namelijk niet alleen zwarte veren, maar ook gitzwarte poten.
' Op de tentoonstelling kan je ook de duurste kip ter wereld zien. De Seramakip is een kip die niet groter is dan een drankblikje. Het ras kreeg die naam omwille van de hoge prijs die je ervoor moet neertellen. Een kip kan bijna honderd euro kosten.
Veel gewone legkippen worden zo'n drie jaar oud, maar er zijn rassen die gemakkelijk twintig jaar halen.
Hoenderrassen die uitsluitend groen of blauw getinte eieren leggen zijn: Ameraucana's,Araucana's,Cream legbars.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
De cochins zijn 1 van de grootste en zwaarste kippenrassen, ze wegen soms wel 4 à 5 kg. De kip legt ongeveer 170 eieren per jaar die bruin zijn van kleur. Het verenpak kan verschillende kleuren hebben, van zwart tot wit en van koekoek tot blauw. Er zijn ook kleinere varianten: de cochinkrielen.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Buiten de kleur verschillen de eieren kwalitatief niet van elkaar. In de supermarkt, het eindstation van het ei, merk je pas een duidelijk verschil: een wit ei is veel voordeliger dan een bruin ei. Soms bijna wel de helft goedkoper. In de vorige eeuw werd een wit ei vaak geassocieerd met de legbatterij.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Aan de oorlellen van de kip zie je vaak welke kleur eieren ze legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen meestal bruine. Apart gekleurde eieren, zoals blauwe, groene of donkerbruine, komen meestal van hennen met rode lellen.
Er is dus geen verschil tussen bruine en witte eieren op het vlak van dierenwelzijn en voedingswaarden, maar wel als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Witte eieren zijn iets milieuvriendelijker, want de kippen die ze leggen eten minder voer, leven langer en leggen daardoor meer eieren.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Een aparte groep vormen de olijfleggers. Dit is geen ras maar een F1-kruising van groenleggende hennen met een haan van een ras dat donkerbruine eieren legt, bijvoorbeeld een Marans- of Barnevelderhaan. Het resultaat zijn olijfkleurige of kaki-kleurige eieren.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen. Geduld hebben is de boodschap!
Het komt weleens voor dat kippen uit verveling, nieuwsgierigheid of soms per ongeluk hun eigen eieren kapot pikken of stampen. Wanneer de kippen er vervolgens achter komen dat de inhoud van het ei erg lekker is, zullen ze dit expres doen om zo het eiwit en het eigeel op te eten.
Een gemiddelde Rhode Island hen legt ongeveer 260 grote eieren per jaar.
Hoeveel kost een kip? Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl.
Al leven grotere kippen minder lang dan kleinere rassen. “Als je een kip wil die lang leeft, dan koop je best een krielkip, zoals de Sebright of de Semara. Die kunnen makkelijk 10 jaar worden. Grotere soorten zoals de Brahma en de Mechelse Koekoek sterven één of twee jaar sneller.
Kippen die zich goed voelen, zijn nieuwsgierig en zijn steeds op zoek naar voedsel. Gezonde kippen gedragen zich levendig en mengen zich in de groep. Gezonde kippen nemen regelmatig een stofbad om zichzelf te 'verfrissen'.