Er gaat niets boven een bitterbal gevuld met draadjesvlees bij de borrel. Gewicht: 20 gram. 30 gram.
Een bitterbal is een gefrituurd klein (vlees)ragoutballetje van zo'n 3 à 5 cm doorsnee. Het is in feite een kleine, ronde versie van de vleeskroket, maar met een andere verhouding tussen korst en ragout. Het gewicht is ca.20 gram.
Water, tarwebloem, 16% gekookt rundvlees (72% rundvlees, water, smaakmix (natuurlijk aroma, voedingsvezel, soja-eiwitisolaat), zout, kruiden), plantaardige oliën (palm, koolzaad), botervet (bevat melk), lupinemeel, ui, tarwezetmeel, zout, rundergelatine, bouillonpoeder (plantaardig eiwithydrolysaat, zout, natuurlijk ...
Bitterballen (40% varkensvlees). Gevuld met mals varkensvlees en smeuïge ragout.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (17 gram) bitterbal. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bitterbal'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De standaardwaarden voor bitterbal, bereid worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie bitterbal, bereid komt overeen met 20 gram.
Er zitten 131 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) kroket.
Het mag duidelijk zijn dat bitterballen en kroketten niet tot de gezonde voedingsmiddelen behoren. Ze bevatten veel calorieën, vet en zout. Ondertussen is het gehalte aan vitamines, mineralen en spoorelementen – deze bestanddelen heeft het lichaam nodig om te functioneren – erg laag.
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
Ja, Bitterballen zijn eigenlijk ontdekt door Spanjaarden. Doordat er schaarste was hadden ze nog maar een aantal ingrediënten waar zij tapas van konden maken: oud brood, ragout en vlees. Dit betekende de geboorte van de Bitterbal. Na afloop van de tachtigjarige oorlog erfde Nederland de Bitterbal.
Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
1568 N. Chr. Het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de opstand tegen de Spaanse regering, was ook het begin van de bitterbal zoals wij die tegenwoordig kennen.
Authentieke bitterballen met een vulling van rundvleesragout kun je namelijk zonder problemen verhitten in de airfryer. Rundvlees bitterballen moet je in de airfryer wel iets langer verhitten dan in de frituur. Voor de airfryer geldt namelijk dat je ze er een minuut of acht in doet bij tweehonderd graden Celsius.
Bitterballen lijken veel op een kroket maar de bereidingstijd van een bitterbal is net wat korter: zo'n 6 á 7 minuten op 200 ºC. Als je het mandje vol doet, kun je de bitterballen halverwege voorzichtig omscheppen en heb je een paar minuten extra nodig zodat alle bitterballen goed gaar worden.
Er zitten 60 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) bitterbal, gefrituurd. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bitterbal, gefrituurd'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
Een bitterbal is een klein, rond vleeskroketje. Een eierbal is een grote bitterbal met een gekookt ei in het midden. Een garnaalkroket is een kroket die als vulling bechamelsaus en garnalen heeft, soms ook met bijkomend visbouillon voor een extra uitgesproken smaak.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën tussen beide snacks. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de voedingswaarden van de snacks verschillen nogal. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Een portie kroket, bereid komt overeen met 80 gram.