De Belgische potlepel Volgens anderen moeten we juist kijken naar het ontstaan van het woord pollepel. Pollepel zou van 'potlepel' komen, dus een lepel waarmee je in een pot roert. Omdat de 't' van pot moeilijk uit te spreken was in combinatie met de 'l' van lepel, werd het al snel pollepel.
Als keukengereedschap vind je zo'n houten lepel in bijna elk huishouden, maar ook in de gastronomie. Daar worden ook de termen spatel, roerder, mengspatel, roerblad of roerstok gebruikt.
Een pollepel is in Nederland een lepel van hout, metaal of kunststof met een lange steel, die in de keuken gebruikt wordt om soep, saus of pap mee te roeren. In België is een pollepel een lepel waarmee soep wordt opgeschept, een betekenis die er ook wel in Nederland aan gegeven wordt.
Een pollepel is een lepel met een lange steel die wordt gebruikt om te roeren in soep, saus of pap. Daarnaast wordt het gebruikt om eenvoudig jus op te scheppen. De pollepels zijn gemaakt van massief beukenhout en zijn daardoor hittebestendig tot 245 graden.
Wat is de Gouden Pollepel? De Gouden Pollepel is een prijs voor goede en betaalbare restaurants, die in het leven is geroepen door de culinaire recensenten van het Algemeen Dagblad (AD). De recensenten beoordelen restaurants in verschillende regio's door heel Nederland en kiezen uiteindelijk een winnaar per regio.
De rvs pollepel heeft een inhoud van 0,125 liter.
Het eten van een houten lepel is een genot.Stil, geen getik en gekras op het bord.Licht en warm in de hand.Wanneer je ook nog eet uit een houten kom, blijft het eten langer warm.
Breng het water aan de kook. Doe de vieze houten pollepels in het kokende water en laat ze er 20 minuten in liggen. Zorg dat het water in die 20 minuten blijft koken.
Er zijn lepels teruggevonden in de Oude Steentijd. De mensen uit de prehistorische tijd gebruikten waarschijnlijk schelpen of stukjes hout als lepels. In de eerste eeuw ontwierpen de Romeinen twee soorten lepels: de cochleari, speciaal voor soep en zacht eten en de ligula, voor schelpdieren en eieren.
Nooit meer water laten overkoken
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Zet er een mooie beker naast waar je de lepel na gebruik in zet. Af en toe even afwassen in een gewoon afwas sopje met goed warm water en aan de lucht laten drogen.
Houten pollepels schoonmaken doe je zo
Er komt zelfs geen spons of afwasborstel aan te pas! Pak een hoge pan, vul 'm met water en breng dit aan de kook. Laat het water koken en zet je houten pollepels en spatels in de pan. Laat ze ten minste 20 minuten badderen.
Koffielepel - heeft veel 'aliassen': wordt soms wel - onterecht vinden wij bij Leeuwin's Serviezenhuis - theelepel genoemd. Verder bekend als puddinglepel, minilepel, compôtelepel, soms zelfs kinderlepel. Een lepel van 12-15 cm voor roeren in een beker of grote maat kop en schotel.
Zo weegt een kleine appel 85 gram, een middelgrote appel 150 gram en een grote appel 180 gram. In Portie-online staan ook de gewichten van een appel zonder klokhuis (respectievelijk 76, 135 en 162 gram).
Omdat honing een zuur is zou de honing in theorie reageren met metaal, m.u.v. edelmetalen zoals goud. Daardoor zou de honing inderdaad enkele te verwaarlozen metaal ionen kunnen opnemen.
Koffielepel vs.
1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout. 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout.
Baby's en kleine kinderen kunnen bijten op de lepel en bij hard materiaal zoals rvs is dat niet bevorderlijk voor het gebit. Let er bij baby's dat het een smalle lepel is die goed in de mond past. Als je kind groter wordt, kun je ook het formaat van de lepel aanpassen.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Wortelen worden volgens de officiële standaard onderverdeeld in B-, B/C-, C- en D-penen, welke respectievelijk 50-250, 100-300, 200-400 en 400-600 gram als gewicht hebben.
Een honinglepel, ook wel honingdripper, honingdipper, honingdruipstaaf of honingutensil genoemd, is een stuk keukengereedschap. De lepel wordt gebruikt om honing te doseren. De lepel bestaat uit een steel met aan het uiteinde een bol met gleuven.