Antwoord. Bij de Genkse fabrikant van OSB-platen AGGLO weet men dat de platen in diktes van 8, 12, 15, 16, 18, 22 en 25 mm gemaakt worden. Indien gewenst kunnen de platen ook dikker gemaakt worden. Om als zoldervloer te gebruiken, neem je best de OSB-platen van 18 mm dikte.
Het voornaamste verschil is de vochtbestendigheid. OSB klasse 2 platen zijn uitstekend geschikt voor binnen gebruik, in droge omstandigheden. De OSB klasse 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn daardoor geschikt voor beperkt vochtige omstandigheden en beschut buitengebruik.
OSB platen hebben standaard een afmetingen van 244 x 122 cm. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De meest gebruikte dikte is 18 mm. De overige beschikbare diktes zijn; 9, 11, 15 en 18 mm.
Je hebt de keuze uit drie diktes OSB-plaat: 12, 15 en 18 mm. Hoe dikker, hoe meer drukvast de plaat is. Gezien het hier niet gaat om een zoldervloer en de ondergrond bestaat uit harde isolatieplaten, lijkt 12 mm ons geen probleem. Let wel: platen van 12 mm hebben een gevoeligere tand-groef.
De meest courante diktes zijn 9,5mm en 12,5mm, waarbij de platen van 9,5mm zich goed lenen voor de bekleding van plafonds en de platen van 12,5mm een goede keuze zijn voor wanden of voor klussen in de badkamer (als ze ook vochtwerend zijn). De platen van 9,5mm zijn goedkoper, maar de platen van 12,5mm zijn steviger.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.
OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Deze plaat is 244 x 122 cm en is 18 mm dik. De voornaamste eigenschappen zijn homogeniteit en uniformiteit. De voor- en achterzijde zijn gelijk.
Deze OSB plaat wordt ook wel vezelplaat genoemd. Koop deze bij bouwmaterialengroothandel Gadero in 9 en 18 mm dikte. Voor daken en vloeren word doorgaans de 18 mm dikte gekozen.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Voor de vloerplaten zijn de meest geschikte diktes 18mm en 21mm. Deze underlayment diktes zijn zeer geschikt voor constructieve doeleinden.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Net zoals bij spaanplaat en multiplex kunt u OSB aflakken met een binnenlak in de gewenste kleur. Na het schilderen van OSB blijft de structuur zichtbaar, dus hier moet u wel van houden! Als u liever een wat strakker eindresultaat wilt, dan kunt u beter kiezen voor underlayment, spaanplaat of multiplex.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
De ondervloer
Vlas is een natuurlijk materiaal dat hele mooie eigenschappen heeft. Hierdoor sluit het perfect aan op onze OSB vloeren.
Om als zoldervloer te gebruiken, neem je best de OSB-platen van 18 mm dikte. De gordingen plaats je best 45 cm uit mekaar.
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
B-keus OSB platen, deze platen kunnen lichte randschade bevatten. Goed te gebruiken als bijvoorbeeld achterhout, betimmeringen, ondervloeren enz. Deze platen zijn rondom voorzien van een tand- en groef verbinding, hierdoor ontstaat een stevige aansluiting. De platen hebben een afmeting van 590x2440x18 mm, rondom T&G.
OSB platen schilderen is ook mogelijk als je OSB gebruikt als vloerafwerking. Hou er wel rekening mee dat je een verfsoort kiest die geschikt is om overheen te lopen. Een andere optie is dat je de vloer na het verven aflakt met een slijtvaste lak, zodat je er ook overheen kunt lopen.
OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.