Om in de ruimte te blijven moet je minimaal 28.000 kilometer per uur vliegen. Dat is 25 keer sneller dan een passagiersvliegtuig. Het geheim van een succesvolle ruimtereis is dus niet hoe hoog je vliegt. Het gaat erom hoe snel je vliegt.
Benodigde snelheid om een baan om te aarde te bereiken: ongeveer 27 000 kilometer per uur. Benodigde snelheid om helemaal los van de aarde te komen: een slordige 40 000 kilometer per uur.
Harpoon heeft een snelheid van 800 km/uur en een bereik van 140 km. De Exocet vliegt 1100 km/uur en heeft een bereik van 180 km. Raytheon Tomahawk.
Een ballistische raket vliegt uiteraard niet tijdens de gehele vlucht even snel. In de laatste fase van het traject kan een ICBM snelheden halen van zo'n 28.000 km per uur.
Na de lancering vliegt het vaartuig ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur. Daarna geeft hij opnieuw gas, de snelheid gaat omhoog naar ruim 36.000 kilometer om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen. Dan begint de lange oversteek naar de maan.
Het mooie aan de ruimte is dat het ruimtevaartuig helemaal geen weerstand ondervindt en als lichtdeeltjes het blijven trakteren op kinetische energie, kan het ruimtevaartuig heel geleidelijk uiteindelijk een snelheid bereiken die ongeveer net zo groot is als een derde van de snelheid van het licht.
De brandstof: vloeibare waterstof 1.450.000 liter = 102.600 kg vloeibare zuurstof 540.000 liter = 614.400 kg De motoren werken 9 minuten. Er wordt maar liefst 7400 liter brandstof per seconde verbrand!
Een bom als die op Hiroshima kan je al overleven op 10 kilometer afstand. Maar de krachtigste bom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba (50 megaton) zou indien boven Utrecht tot ontploffing gebracht alles van Amsterdam tot Den Bosch in de as leggen.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Tegen het eind van de eeuw werd het huidige record gevestigd: 1227,985 kilometer per uur. Dat oude wereldsnelheidsrecord staat momenteel op naam van Andy Green. Hij behaalde in 1997 in zijn Thrust SSC een snelheid van zo'n 1227,985 kilometer per uur. De Bloodhound moet dat record in 2020 gaan verbreken.
De ontsnappingsraket is 10 meter lang, brandt slechts 8 seconden en levert een vermogen van 400.000 PK. Als de 1e trap afgestoten is wordt de ontsnappings-raket door de bemanning handmatig afgevuurd, inclusief de "boost cover", een beschermkap die de CM tegen de vlam beschermt.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
De snelheid heet de baanvaksnelheid. De baanvaksnelheid van goederentreinen op grote stations is bijvoorbeeld 40 kilometer per uur. Voor de overige stations 80 kilometer per uur.
Licht reist met een ongelofelijke snelheid: 1 miljard kilometer per uur. Dat is 300.000 kilometer in 1 seconde. Het licht kan met die snelheid 10 rond de aarde reizen in 1 seconde.
Het ruimtevaartuig van de Apollo 11 bestond uit de Saturnus V-raket met de maanlander (Lunar Module in het Engels) Eagle en de commando- en servicemodule Columbia. De raket werd gelanceerd om 09:32 lokale tijd (14:32 in Nederland) en bereikte binnen tien minuten een snelheid van 28.000 kilometer per uur.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles. De Russen testten hun kernwapenarsenaal op Kazachse steppebewoners en de Amerikanen wilden een nieuw Panamakanaal graven met een bombardement van waterstofbommen. Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles.
Maatregelen tegen een kernbom
Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen. De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen.
Wat is het risico op een kernoorlog? Hoe groot is de kans dat Poetin kernwapens gebruikt? In de dagen na de speech schoten de schattingen als paddenstoelwolken uit de grond. Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80.
De ATV's zullen gelanceerd worden door middel van een Europese Ariane 5 raket en elke lancering van dergelijke raket heeft een prijskaartje van ongeveer 150 miljoen euro. Het Europese ruimtelabo Columbus door middel van een Amerikaans ruimteveer de ruimte zal ingebracht worden.
Kruisraketten zijn een soort onbemande vliegtuigen met een straalmotor. Ze gaan ongeveer net zo snel als normale vliegtuigen.