De Aerochamber hoort minstens 1 keer per week schoongemaakt te worden. Haal alleen de achterkant van de Aerochamber af en laat het masker en/of het mondstuk zitten. Leg de Aerochamber en de achterkant in een schoon afwassopje met lauw water.
Een voorzetkamer maak je het beste 1 keer per week schoon met een warm sopje met afwasmiddel. Moet je vaker puffen, dan moet je ook vaker je voorzetkamer schoonmaken. De voorzetkamer haal je helemaal uit elkaar. Als het ventieltje oud of kapot is, kun je deze ook meteen vervangen.
Was de onderdelen in een schoon sopje en lauw water (zonodig weken). De AeroChamber niet afspoelen, niet afdrogen maar het water eraf schudden en aan de lucht laten drogen. Vervang eenmaal per jaar de AeroChamber. Vooral het ventiel kan na verloop van tijd minder goed functioneren.
Wanneer moet ik mijn AeroChamber vervangen? Om een goede werking te kunnen garanderen is het belangrijk de AeroChamber Plus® Flow-Vu® na 12 maanden gebruik te vervangen. Om een nieuwe AeroChamber ® voorzetkamer aan te vragen heeft u een recept van uw behandelend (long)arts nodig.
Spoel de voorzetkamer na met water en zeepsop. Laat de voorzetkamer daarna gewoon aan de buitenlucht drogen, dus niet afdrogen, föhnen, ook niet op de verwarming / radiator zetten. Een alternatief voor deze stap is de voorzetkamer voorbehandelen met enkele pufjes, voordat de te inhaleren medicatie wordt gebruikt.
Bij gebruikt van de aerochamber is het belangrijk om te controleren dat het klepje heen en weer gaat tijdens het ademhalen. Iedere voorzetkamer moet na een jaar vervangen worden.
Het spuitbusje tegelijk met de inademing indrukken (soorten verstuivers: dosisaërosol, spuitbusje). Bij een verstuiver met voorzetkamer: bij volwassenen is vijf keer rustig in- en uitademen voldoende, bij kinderen vijf tot tien keer.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
» Waarom is het belangrijk een voorzetkamer te gebruiken? Het gebruik van een voorzetkamer bij een dosisaërosol is belangrijk. De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen.
Druk nooit twee pufjes tegelijk in de voorzetkamer. Hoort u bij gebruik van een aerochamber met mondstuk een fluittoon, laat uw kind dan minder krachtig inhaleren.
De AeroChamber Plus® Flow-Vu® is een antistatische voorzetkamer. Een voorzetkamer is een medisch hulpmiddel dat ervoor zorgt dat u op een gemakkelijke manier longmedicatie voor astma of COPD kan inhaleren.
De AeroChamber® is een voorzetkamer met mondstuk, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Een AeroChamber® wordt gebruikt in combinatie met een dosisaerosol. Dat is een medicijnverstuiver met een houder. Door in te ademen via de AeroChamber® neemt uw kind de voorgeschreven medicijnen in.
Vóór uitlevering: Bewaren in de koelkast (2°C-8°C). Niet in de vriezer bewaren. Niet blootstellen aan temperaturen hoger dan 50°C. De spuitbus niet doorboren.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
De AeroChamber Plus maakt een fluittoon tijdens gebruik. Adviseer de cliënt rustiger in- en uit te ademen. 1 Pas handhygiëne toe. 2 Maak schoon werkveld en zet daarop de benodigdheden binnen handbereik.
Neem 1 puf per keer. U ademt 5 keer rustig in en uit met deze voorzetkamer. Spoel daarna uw mond. Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inademt met een apparaatje.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd.
De maximale dosering is 8 inhalaties (800 microgram) per 24 uur. Gebruik niet meer inhalaties of gebruik uw inhalator niet vaker.
Het is overigens ook mogelijk om de aerosol in 2 beurten toe te dienen, met maximum 5 à 10 minuten tussen beide behandelingen. Over het algemeen volstaat een behandeling van 8 minuten: het kan geen kwaad als er nog een kleine hoeveelheid vloeistof achterblijft in de kamer van het apparaat.
Als er medicijnen achterblijven in je mond, kunnen er schimmelinfecties in je mond ontstaan. Voor een goede inhalatietechniek is goede instructie erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de instructies te herhalen en de techniek te controleren.
Een inhalatiekamer met ventiel is een voorzetkamer die helpt meer medicatie in uw longen toe te dienen, daar waar het nodig is. Een voorzetkamer is een algemene term voor een buisvormig opzetstuk dat het mondstuk van de inhalator verlengt en de medicatie naar uw mond stuurt.
- Plaats het mondstuk van de voorzetkamer tussen je tanden en sluit je lippen om het mondstuk. Of plaats het kapje zoveel mogelijk over je neus en mond. - Activeer het voorgeschreven medicijn in de voorzetkamer door de verstuiver in te drukken. - Adem 10 keer rustig in en uit door de voorzetkamer.
Flixotide (oranje puffer) → preventief Steeds eerst Ventolin, daarna Flixotide. Controleer vooraf of alle onderdelen van de voorzetkamer en het masker goed in elkaar gezet zijn. Neus spoelen. Verwijder de beschermdop van de doseeraerosol .
Salbutamol is een luchtwegverwijder. Artsen schrijven het voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).